Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Juana Guillen 1

Kaas van Klaas

De parel van Amsterdam: de Dappermarkt, uitgeroepen tot beste markt van Nederland, is zeker een authentieke plek. Een markt zonder logo waar we onder andere al 30 jaar Klaas Grootveld kunnen vinden met hun kaaswinkel en marktkraam.

Klaas' winkelnaam 'Wereldse Kaas van Klaas’ bestaat al 31 jaar op de Dappermarkt. Klaas had van 1977 tot 1993 alleen een marktkraam. Sinds 1993 is hij winkelier met marktkraam. Klaas heeft een vrouw Diny Grootveld en er werkt bij de winkel ook een medewerker Hennie v.d. Heide, hij staat bij de kraam. Er zijn ongeveer 250 kramen op de markt uit veel werelddelen. Klaas biedt meestal Europese kaas van goede kwaliteit, geen supermarktkaas met chemicaliën.

Elke dag komt Klaas wegens drukte op de weg met een zware brommer naar Amsterdam uit IJmuiden. Hij heeft zowel positieve als negatieve dingen te zeggen over de markt. Positief is bijvoorbeeld sinds juni 2007 de rondvaart, de ‘canalbus’ die door de grachten vaart en waarmee je de markt met een eigen halte kan bereiken. Een negatief punt is dat de markt te veel van hetzelfde aanbod heeft. Klaas wil op de Dappermarkt meer diversiteit voor de klanten.

Bij een exotische mix van bezoekers en kooplieden uit de hele wereld is Klaas Kaas op de Dappermarkt bijzonder geliefd. De buitenlandse bevolking eet veel Nederlandse kaas. Volgens Klaas kunnen hun klanten niet zonder Nederlandse kaas. Maar Klaas maakt ook speciale kaas, een keer per jaar: "Dan blijft het exclusief en lekker. Drie weken voor kerst maken we speciale kaas, ‘stilton met port’. Het duurt 2 weken voordat deze kaas klaar is. Één week voor kerst begint de verkoop."

Er is een diversiteit van kaassoorten en die hebben ieder hun vaste klanten. Dat is te zien aan een galerij van foto’s in de winkel: daarop staan de klanten met hun favoriete stuk kaas in de hand. "En wij zijn eens gefilmd tijdens een documentaire over de Albert Cuypmarkt waar ook stukjes over de Dappermarkt op te zien waren."

Reacties (1)

wat leuk wij zijn ook i. amststercam geboren

Mijn opa. Had. Een fietse zaak in amsterdam
Abra we komen morgen kaas kopen bij julie

weedgirl@gmail.com
,
3 okt 2014,18:04
Reacties (1)