Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Kees L 8

Alles voor de bankveiligheid !

goed verdienen is ook niet alles.

1920 - 1925
/

Mijn grootvader was concierge gelijktijdig bij twee banken. Om tijdens de week-einden de veiligheid het grootst mogelijk te maken moest hij speciale maatregelen nemen.

Opa en Oma hadden zich letterlijk aan de bank verkocht en dat wel op een speciale manier. Het waren zelfs twee banken gelijtijdig. Opa was concierge en tevens koerier of bode en Oma zorgde voor de koffie en thee voor de directie en het overige personeel.
Ik ben niet zeker welke banken het waren omdat ik van hen de namen van Wolbank, Twentsche Bank en Amsterdamsche Bank heb gehoord. Naar ik meen lagen de banken ieder aan een gracht zo te zeggen met de rug naar elkaar toe en een grote tuin tussen de beide bankgebouwen. De namen Herengracht en Keizersgracht geloof ik dat ik heb gehoord. In de tuin stond een huis waar zij toen met hun kinderen woonden. Een van de kindere was later mijn vader. Het moet omstreeks 1920-25 zijn geweest. Voor de veiligheid moest tijdens het weekeinde en s'nachts de deur van beide banken aan de binnenzijde op slot en men was daardoor gedwongen om "thuis te blijven". Zo ook mijn vader en zijn zuster. Nadat zij waren opgegroeid kwamen er dus moeilijkheden want ze wilden hun vrienden bezoeken wat dus niet kon. Op kamers wonen was de oplossing!
Goed verdienen is ook niet alles.

Ik ben benieuwd te weten waar en welke banken het waren?

Bijdragen 
Reacties