Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8 5

Vroeger en nu bij slager van der Laan

  • De slagerij aan de Koninginneweg, vader van der Laan en dochter Lida in 1966

1960 - 2009
/

Cor van der Laan - geboren in 1953 - heeft heel wat veranderingen in het familiebedrijf gezien, tenslotte was hij als kind al aanwezig in de slagerij.

  • Nogmaals slager van der Laan senior met dochter Lida in de winkel in 1966

"Toen mijn vader zich in 1960 vestigde aan de Koninginneweg 273, verliep de vleesverkoop bijna volledig via de slagers en er waren wel 11.000 slagers gevestigd in Nederland. Nu verloopt nog maar 15% van de vleesverkoop via de ongeveer 1500 slagerijen die er nog zijn. Mijn vader zocht nog zelf een koe uit om te slachten en alle onderdelen konden verkocht worden. Ik laat vlees uit Frankrijk en Spanje komen, het dier is al geslacht en je vindt bijna geen kopers meer voor bijvoorbeeld orgaanvlees".

De klantenkring is in bijna 50 jaar eveneens duidelijk veranderd, vroeger kwamen de klanten dagelijks voor vlees, men had immers geen koelkast en de vrouwen hadden tijd om boodschappen te doen want het merendeel werkte niet. De gezinnen waren groter en dikwijls kwamen er kinderen mee als moeder naar de winkel ging. Overigens kwamen in die tijd ook nog veel dienstmeisjes de boodschappen doen en vrijwel iedereen kwam uit de buurt. Dat de familie van der Laan van katholieke huize was speelde toen een belangrijke rol, het was vanzelfsprekend dat bijvoorbeeld het patershotel in de Waldeck Piermontlaan klant was en veel katholieke klanten piekerden er niet over om naar een protestante winkelier te gaan. Boodschappen thuis bezorgen hoorde er indertijd bij, de slagersknecht op de fiets was een bekend straatbeeld. "Nu zou ik niemand thuis treffen al zou ik willen bezorgen".

In deze tijd komen de klanten uit heel Amsterdam en daar buiten, ze komen voor de specialiteiten van van der Laan zoals truffels, de eigen gemaakte - en gerookte worsten, het wild. De meeste klanten doen eens per week boodschappen. Van der Laan vindt dat er meer afstandelijkheid is gekomen : "ik heb in het algemeen heel aardige en heel keurige klanten, maar die aparte types van vroeger zoals de stratemaker met wie je altijd kon lachen of die vriendenclub die een stichting hadden opgericht om dieren te redden, die zie je niet meer".

De gesprekken in de winkel gaan nu vaak over hoe het eten van vlees toch milieuvriendelijk en diervriendelijk kan zijn. Wat gebleven is; de klanten mogen altijd hun verhaal doen, daar wordt de tijd voor genomen, al komen ze iedere dag. Erica Visser - die in 1964 in de Valeriusstraat kwam wonen - is een van de oude klanten die al bij de vader van Cor van der Laan kocht. "Het was een winkel waar ze uitstekende kwaliteit vlees verkochten, waar je goede adviezen kreeg over de bereiding en waar een prettige , opgewekte sfeer heerste. Het was een echte buurtwinkel, mensen raakten met elkaar in gesprek terwijl ze op hun beurt wachtten. Ik was klant van de oude van der Laan, later werd de winkel overgenomen door zijn zoon, toen die trouwde ging zijn vrouw ook meewerken en op een gegeven moment stond dan het kind in de box in de winkel" . Erica herinnert zich dat de winkel verhuisde naar de Zijlstraat - in 1994 vertrok de winkel uit de Koninginneweg omdat de koelingsmotoren te veel geluidsoverlast gaven en in de Zijlstraat was een kelder voor de motoren - en toen kwam zij minder vaak in de winkel. Nu woont ze al enige jaren in een heel andere buurt "maar als ik echt lekker Texels lamsvlees wil, ga ik naar van der Laan ".

Reacties (5)

Slagerij Van der Laan

leuk stukje, ook ik heb vanaf '47 in de buurt gewoond en kom er nog steeds graag, ook bij Van der Laan. Maar eh..... mag de straat ZEILstraat heten? (Zeileeg is in Haarlem).

ineke
,
18 mei 2015,8:21

Slagerij Van der Laan

leuk stukje, ook ik heb vanaf '47 in de buurt gewoond en kom er nog steeds graag, ook bij Van der Laan. Maar eh..... mag de straat ZEILstraat heten? (Zeileeg is in Haarlem).

ineke
,
18 mei 2015,8:21

Zeilstraat

wellicht mogelijk om te corrigeren in het artikel , het is ZEILstraat en niet Zijlstraat.

Siebe
,
25 mrt 2012,16:58

slagerij 19e eeuw

Geachte lezer,

De verhalen uit de oude tijd over de oude ambachten vind ik leuk om te lezen en er is in "korte"tijd veel veranderd.
Maar ik zocht informatie over het slagersvak uit de 2e helft van de 19e eeuw 1850-1900. Hoe was het toen geregeld? hoe werkte het toen in het slagersvak? Er is nagenoeg geen informatie te vinden over dit ambacht uit die periode. Mijn overgrootvader was slager in de periode tussen 1858 en 1882. Heeft U informatie voor mij uit die periode? Of weet U waar ik aan informatie kan komen?

met vriendelijke groet,
H.Volgers

H.Volgers
,
28 jan 2010,13:12

slagerij 19e eeuw

Geachte lezer,

De verhalen uit de oude tijd over de oude ambachten vind ik leuk om te lezen en er is in "korte"tijd veel veranderd.
Maar ik zocht informatie over het slagersvak uit de 2e helft van de 19e eeuw 1850-1900. Hoe was het toen geregeld? hoe werkte het toen in het slagersvak? Er is nagenoeg geen informatie te vinden over dit ambacht uit die periode. Mijn overgrootvader was slager in de periode tussen 1858 en 1882. Heeft U informatie voor mij uit die periode? Of weet U waar ik aan informatie kan komen?

met vriendelijke groet,
H.Volgers

H.Volgers
,
28 jan 2010,13:12
Reacties (5)