Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: AM-Annemarie de Wildt 7 3

African Fish & Chicken Shop

De altijd altijd winkel

De inrichting van de African Fish & Chicken Shop op Ganzenhoef is sober: grote vrieskisten in het midden van de zaak, vol met bevroren vissen en kippen. Langs de wanden planken met gedroogde vis, grote zakken fufu , maïsmeel en rijst, blikken corned beef en Nigeriaanse palmolie. Achterin de zaak hangt de vlag van Friesland met de schuine blauwe strepen en de rode hartjes.

Eigenaar Farid Atouli (Marokko, 1982) werkte eerst in een viswinkel op het oude Ganzenhoef. Toen de zaak in 2002 verhuisde naar de verlaagde Bijlmerdreef kon hij de winkel overnemen. Binnenkort gaat de naam veranderen. Hij heeft nog een andere zaak die Dima Dima heet – Marokkaans voor Altijd Altijd en ook de winkel in Ganzenhoef gaat zo heten. Zijn vis haalt hij bij de groothandel in IJmuiden of Volendam, of bij de Surinaamse groothandel. Naast ingevroren Surinaamse vissen als kandra zijn er allerlei soorten gerookte en gedroogde vis te koop, niet alleen makreel maar ook baracuda en meerval. In de rekken liggen stokvissen in allerlei maten. Ook is er pens te koop. ‘Afrikanen zijn er dol op’, vertelt Farid.

De kip komt uit Drongrijp in Friesland – vandaar de Friese vlag. In 2010 was een aflevering van de Wilde Keuken gewijd aan de belevenissen van Friese soepkippen in Afrika. Voor soepkippen is in Nederland nauwelijks een markt, behalve dus onder Afrikanen in de Bijlmer. Het merendeel van de Nederlandse kippen die geen eieren meer leggen, wordt verscheept naar Afrika. De Wilde Keuken nam een kijkje in Togo. Daar staan de uitgelegde Nederlandse soepkippen bekend als petit coeur (Frans voor klein hartje) Ze worden namelijk aangevoerd in dozen met de Friese vlag. De Togelezen koken ze lang met kruiden en maggi en vervolgens bakken ze de stukken kip in de olie. En dat doen de Ghanezen en Nigerianen in de Bijlmer er ook mee.

Ik ontmoet wat vaste klanten. Laurence uit Sierra Leone koopt makreel voor een gerecht met vis, spinazie, knoflook, maggi en peper. Hij is politiek vluchteling en laat me de littekens op zijn arm zien. Mercy uit Ghana koopt palmolie voor een gerecht met okra’s. Ze koopt er ook fufu. Hier wordt het in pakken verkocht. Het is meel uit cassave, bakbananen en/of yams. ‘Dit is makkelijk om klaar te maken’, zegt ze. ‘In Ghana worden de groenten gestampt tot een dikke pap’. In het Amsterdam Museum zijn ze nooit geweest maar als hun winkel er hangt willen ze wel komen kijken.

Reacties (3)

Re: vraag

AM-Annemarie de Wildt:
beste Rachid, leuk dat je reageert.
Waarom heet de winkel eigenlijk Dimadima?
welke Afrikaanse maaltijden vind je lekker?
Succes met de zaak,
Annemarie de Wildt (samensteller van de tentoonstelling)

Annemarie,

DimaDima betekend AltijdAltijd. Het staat voor de continuiteit die het bedrijf heeft/verlangt en dat onze producten Altijd aanwezig moeten zijn. We proberen de Nee-verkoop zo veel mogelijk te vermijden.

Tot nu toe vind ik de pindasoep met rode tilapia en fufu het lekkerst. Er is nog veel om uit te proberen dus mijn mening kan gauw veranderen ;-)

Bedankt, en bedankt voor deze tentoonstelling.
Wellicht nodig ik je een keertje uit om meer te vertellen over de zaak zodat er meer duidelijkheid kan bestaan over (de markt) waar DimaDima zich op richt en waar het voor staat.

Gegroet, Rachid.

DimaDima
,
24 okt 2011,10:53

vraag

beste Rachid, leuk dat je reageert.

Waarom heet de winkel eigenlijk Dimadima?
welke Afrikaanse maaltijden vind je lekker?
Succes met de zaak,

Annemarie de Wildt (samensteller van de tentoonstelling)

,
6 sept 2011,12:34

Toevoeging op artikel...

De naam is Farid. Het is mijn broer.
Officieel heeft de winkel sinds 01 april 2011 DimaDima, geen grap.

We zijn nu bezig met de belettering, dus binnenkort zal dat ook verschijnen op de ramen.

De andere zaak is gevestigd op Leksmondhof 1 in Gaasperplas.
Die zaak is wat groter als deze, maar door de locatie trekt het minder publiek aan, alhoewel de prijzen daar goedkoper zijn. Ideaal voor handelaren die zelf Afrikaanse levensmiddelen willen doorverkopen...

Als Marokaan, schrok ik zelf eerst van de afrikaanse voeding. Later raakte ik gewend aan de fotos en geuren en probeerde ik zelfs wat maaltijden uit. Ik kan zeggen, probeer het uit.

Als verassing hebben we binnenkort gebakken vis voor onze liefhebbers...

www.dimadimacenter.nl (binnenkort online)

Rachid, mede eigenaar.
,
26 aug 2011,15:10
Reacties (3)