Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jan van Zijp 8

57 jaar Groenteboer Schouten

Kees Schouten (71 jaar) wilde in 1952 na het behalen van zijn Mulo-B diploma verder leren maar na een jaar bleek dat het werken in de groentewinkel van zijn vader niet te combineren was met de avondschool.

  • Groenteboer Schouten - 

    Trotse Kees met een van zijn dochters tussen de jubileumvlaggen. Op de achtergrond de ramen van hun keuken en woonkamer. Foto: 25 november 1985, collectie familie Schouten.

Toen stortte hij zich helemaal in de familiezaak op de hoek van de Paramaribostraat en het gelijknamige plein. In 1963 nam hij de zaak over van zijn vader en tot 1992 heeft hij samen met zijn vrouw en met hulp van zijn dochters de winkel gerund. Toen zijn boekhouder aangaf dat hij de strijd met de supermarkten dreigde te verliezen en hij een aanbieding kreeg om als deskundig inkoper aan de slag te kunnen bij Bindt (de eerste echte catering leverancier van Amsterdam) besloot Kees met pijn in zijn hart om te stoppen.

Zo anders was het in nog in 1985. Op 25 november vierden ze toen het 50-jarig bestaan van de groentewinkel. Met een schitterend jubileumboekje geschreven door Simon van Blokland en met een echte voordeelactie voor de klanten. ‘s Middags om 5 uur kwam een kinderkoor uit de buurt het echtpaar Schouten toezingen voor de zaak. En er kwamen zoveel bloemstukken dat een voorbijgangster dacht dat het een bloemenwinkel was en – buiten openingstijd – aanbelde met de vraag of zij nog even een bosje bloemen kon kopen.

Kees heeft in de loop der jaren de omslag moeten maken van groenteboer naar buurtwinkel met alle mogelijke levensmiddelen. Hoogtepunt daarbij was dat hij als 7e in Amsterdam het ijs van de firma Den Hertog ‘mocht’ gaan verkopen! Gelukkig was er een grote kelder onder de zaak voor de opslag van al die verschillende artikelen, maar toen hun dochters groter werden, werd het hoekhuis hen toch te klein en verhuisden ze naar een grotere woning ‘om de hoek’ in de Arubastraat op twee en drie hoog.

Kees Schouten speelde korfbal bij KCO in de Argonoutenstraat en is nog steeds actief want hij zorgt met zijn ervaring voor de menselijke maat bij de scheidsrechtersopleidingen. Die mensenkennis heeft hij opgedaan op de werkvloer met – aan de ene kant – alle klanten en – aan de andere kant – al die hulpen die op drukke tijden een handje bijstaken in de winkel. Daarom ook zegt Kees dat hij ondanks soms moeilijke tijden “het zo weer over zou willen doen.”

Reacties