Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Laatste dag

City Silks vertrekt naar Brussel

2010 - 2012
/

City Silks in de Javastraat houdt er mee op. Zondag 29 januari is de laatste uitverkoopdag van de winkel die Suraj Joshi in 2010 vol enthousiasme begon.

Samen met zijn familie heeft hij besloten om dit filiaal te sluiten. Alle niet verkochte stoffen en jurken gaan naar de Beukenweg. De vaste klanten weten die winkel ook wel te vinden, zegt hij. Suraj zelf gaat zijn geluk in Brussel beproeven.
‘Het hogere segment verdwijnt uit de Javastraat’ zegt Suraj. Ook de juwelierswinkel Topkapi een eindje verderop houdt er binnenkort mee op. Samen met zijn jongere broer wil Surai Joshi een filiaal van City Silks openen in de Belgische hoofdstad. Hij rekent me voor: voor hetzelfde geld heb ik daar veel meer oppervlakte, de lonen zijn lager, er zijn niet zoveel regeltje als in Nederland en er wonen heel veel Marokkanen. In Amsterdam Oost zijn Marokkaanse vrouwen zijn belangrijkste klanten en ook in Brussel gaat hij aan hen zijn saristoffen en tachita’s verkopen. Hij heeft er al een paar mogelijke winkelpanden op het oog, die hij op dezelfde manier wil inrichten als in de Javastraat: met Billykasten van de IKEA, goedkoop en stijlvol.

This is my language

‘Hoe is je Frans?’ vraag ik. Suraj wijst op zijn rekenmachine. ‘I am an Indian’, zegt hij, ‘this is my language. With this machine I can do business everywhere in the world’. Bovendien, vier jaar geleden sprak hij ook nauwelijks Nederlands en inmiddels beheerst hij dat heel behoorlijk. Nieuw land, nieuwe taal, de familie Suraj is niet anders gewend dan om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. ‘Wie weet open ik nog wel eens een zaak in Marokko’.

Reacties