Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal 3

Bennie Muller: Ajacied én buurtwinkelier

Bennie Muller voetbalde jarenlang voor Ajax en het Nederlands elftal. Naast zijn carrière als profvoetballer had hij een sigarenzaak. Bennie moest overdag trainen met Ajax in De Meer, daarna stond hij samen met zijn vrouw in de winkel.

  • In 2000 is "Sigarenmagazijn Bennie Muller" overgenomen. De nieuwe eigenaren hebben nog lang de naam gehandhaafd, maar sinds een aantal jaar heet de tabakszaak Tito.

Bennie moest overdag trainen in De Meer, waardoor zijn vrouw en later zijn dochter het meest in de winkel stonden. Tussen de middag hielp hij vaak mee, want klanten uit heel Amsterdam kwamen naar de winkel om Bennie te ontmoeten. Opvallend was dat zijn winkel niet in een ‘Ajax buurt’ gevestigd was, maar in een buurt met veel DWS fans. Sommige DWS fans kwamen uit principe niet naar zijn winkel.

Bennie dacht dat het gemakkelijk was om een sigarenwinkel te runnen. Maar in de praktijk viel dit tegen. De winkel was zes dagen in de week open van 07.00 tot 19.00, dus het waren lange dagen. In de winkel werden onder andere sigaren, sigaretten, pijpen, aanstekers, ansichtkaarten, staatsloten en voetbalkaartjes verkocht. Door zijn contacten in de voetbalwereld, was het voor Bennie eenvoudig om aan de voetbalkaartjes te komen.

Zijn vrouw vond het leuk om veel te kletsen met de klanten en nam de tijd om bijvoorbeeld samen met de klant een mooie ansichtkaart uit te zoeken. Ook wist zij precies wat voor soort sigaren of sigaretten klanten rookten. Al kon zij het soms niet laten om ze van het roken af te helpen. Dan zei ze gewoon “Nee, ik verkoop u het niet!”

Bennie heeft de winkel zo’n tien jaar geleden verkocht. Tot een jaar of drie geleden stond zijn naam nog wel boven de winkel. Tegenwoordig is het nog steeds een sigarenwinkel en Bennie woont net als vroeger in het pand boven zijn oude zaak.

Reacties (3)

Adres

Weet er iemand waar Bennie Muller nu zou wonen?

Jan Costermans
,
21 mei 2017,19:45

een legende

mooi dat zo iets nog bestaat, er gaat veel van zo iets verloren,
word de wereld? mooier ik denk van niet, alleen nog grootwinkel bedrijven,
en de klein middenstanders verdwijnen, die een sociale taak hadden
voor veel mensen,zijn wij rijker of sociaal armer geworden?
,

benbouvier
,
10 jul 2014,16:08

Voetbalfoto's

Zo rond 1960 verzzamelde ik, zoals zoveel jongens van mijn leeftijf foto's van bekende voetballers uit die tijd. Ik woonde in de Staatsliedenbuurt en met mijn klasgenoot Kees van de Berg gingen wij bij bekende voetballers uit de buurt langs om een foto te bemachtigen, het liefst voorzien van een handtekening.
Zo kwam ik met mijn vriend op een woensdagmiddag terecht in de sigarenwinkel van Bennie Muller aan de Haarlemmerstraat. Voor een foto moesten we vijf cent betalen. Op die manier, maar dan gratis, kwamen we ook aan foto's van Jan Royé (Blauw-Wit), eigenaar de de Harde's Wolbaal in de 2e Lindendwarsstraat; Herman Niessen (DWS) die naar ik meen op de Keizersgracht woonde, en Jossie Vonhof (DWS), toen wonende in de Willemsstraat.

Jan van Blanken
,
13 jul 2010,20:59
Reacties (3)