Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Koffie in de Wibautstraat

In 2004 nam Hayrani Erdim de groentezaak van Liane over. In plaats van een boerendochter uit Amstelland kwam er een man, die in midden-Turkije geboren is. Zijn broers hebben daar een autoreparatiebedrijf waar elke klant eerst iets te drinken aangeboden krijgt. Ook met zijn eigen vaste klanten drinkt Erdim vaak een kopje koffie of thee.

‘Erdim Groente en Fruit’ is de buurtwinkel op de hoek voor veel Weesperzijdestrook-bewoners en passanten in de Wibautstraat, maar ook de plek waar een oude, eenzame man uit de buurt soms wel tien keer per dag langs komt voor een praatje. Toen Erdim zijn zaak opende, vroeg hij aan iedereen of ze hem wilden melden wat ze misten. Dat nam hij dan op in het assortiment. Het is verbluffend hoeveel hij weet uit te stallen in zijn zaak van ongeveer 50 m2 (waarvan 15 m2 opslagruimte).

Erdim is een van de bakens van mijn bestaan. Niet alleen omdat hij tot 7 uur open is, 6 dagen per week, goede groenten heeft, lekkere yoghurt en alle smaken Fernandes. Maar vooral omdat hij zo aardig is. Regelmatig bespreken we bij een thee de toestand in de wereld, de manier waarop de politie op de Wibautstraat snelheidscontroles uitvoert of de roeiprestaties van mijn zoon. Hij heeft een kant-en-klare kebab in de vriezer die bij ons thuis ‘vlees van Erdim’ heet. Snel klaar en smakelijk met cous cous en gegrilde groenten. We wisselen regelmatig recepten uit. Soms is hij stomverbaasd over mijn kook- of bakplannen: “Worteltjestaart? Dus je doet de wortels echt in de taart? En hoe dan?”

Inclusief thee drinken kost boodschappen doen bij Erdim net zo veel tijd als in de supermarkt. En het is goedkoper, want hij is niet duur en ondanks zijn ruime assortiment heeft hij minder dan de supermarkt, waardoor je niet in de verleiding komt om die kar weer vol te laden. Maar soms kan ik de keuze en het gemak van de supermarkt niet weerstaan.

Reacties