Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Christina Mercken 8 1

Slooppanden afstruinen

Als tiener had David een spannende hobby: hij struinde langs slooppanden op zoek naar mooie schatten. Door de stadsvernieuwing werden namelijk heel veel panden in zijn buurt gesloopt.

 • Apotheekraam 1 - 

  Een van de vijf glas-in-loodramen die David redde uit de gesloopte apotheek. Op de ramen zijn medicinale planten afgebeeld

Als tiener had David een spannende hobby: hij struinde langs slooppanden op zoek naar mooie schatten. Door de stadsvernieuwing werden namelijk heel veel panden in zijn buurt gesloopt. Het waren volgens hem niet zulke bijzondere panden, negen van de tien keer vond hij niets, alleen maar oude rommel. Maar het rondstruinen was leuk en af en toe vond hij wel eens iets bijzonders. Zoals de glas-in-loodraampjes van de oude apotheek op de hoek van de Commelinstraat en de Linnaeusstraat.

David heeft de apotheek zelf nooit gekend, het is waarschijnlijk in de jaren ’50 of ’60 verdwenen. Maar hij kende wel de naam: Apotheek Schrijnen. Op de zijgevels van de oude apotheek waren namelijk tegeltableaus met de naam van de verdwenen apotheek. Later is de apotheek een straat verderop verhuisd, naar de Wagenaarstraat. Dat weet David omdat ook daar de naam van de apotheek zichtbaar was aangebracht op de zijgevel. De oude apotheek in de Wagenaarstraat was inmiddels woonhuis geworden en die op de Commelinstraat een motor- en brommerhandel. De ramen waren dichtgespijkerd en verstopt onder moderne lichtbakken. Toen het pand leegstond, ging David er een kijkje nemen. Op de verdieping vond hij twee kleine glas-in-loodraampjes met bloemmotieven. De apotheekramen zag hij toen niet, zij waren verstopt achter zachtboardplaten. Maar toen de sloop de begane grond bereikte, zag David in het voorbijgaan iets glinsteren. Hij trok toen het zachtboard weg en ontdekte vijf glas-in-loodramen die hij met veel moeite weghaalde.

Tegenwoordig komt David nooit meer in zijn oude buurt. Het is door de stadsvernieuwing enorm veranderd en hij kent er niemand meer. Al tijdens zijn schooltijd zag hij de buurt veranderen. Veel klasgenoten vertrokken naar Purmerend en Almere en andere mensen kwamen in hun plaats. Het is niet meer de vertrouwde, aangename plek waar al zijn vrienden in de buurt woonden.

David Mulder schonk de vijf glas-in-loodramen aan het Amsterdams Historisch Museum. Zij maken nu deel uit van de museumcollectie (AHM).

 • Apotheekraam 2 - 

  De ramen bleven jaren in Davids huis liggen, totdat hij ze schonk aan het Amsterdams Historisch Museum. Ze maken nu deel uit van de museumcollectie

 • Apotheekraam 3 - 

  Begin jaren negentig werd het pand op de hoek van de Commelinstraat en de Linnaeusstraat gesloopt, de verstopte oude glas-in-loodramen van de oude apotheek werden toen weer zichtbaar.

 • Apotheekraam 4 - 

  "Het was leuk om door de oude slooppanden te struinen en rond te kijken. Je wist nooit wat je zou vinden."

 • Apotheekraam 5 - 

  Het was een hobby uit zijn tienertijd. Tegenwoordig bezoekt David geen slooppanden meer: "op een gegeven moment ben je daar te oud voor."

Reacties (1)

Ik woonde er in 1981

Ik heb zelf een tijdje in de Commelinstraat 3 gewoond.dat was boven de werkplaats van de bromfietszaak.De eigenaar van de bromfietszaak,de heer Sas,was ook eigenaar van het pand nr.3 en van hem huurde ik het dus.Het kan best zo zijn dat Dr.Baggelaar mijn huisarts was in die tijd want mijn huisarts zat inderdaad een stukje om de hoek en had ook een voortuin in de straat.Het waren inderdaad zeer oude panden.De vloer liep echt scheef.Ik moest blokjes onder mijn bed zetten aan het voeteneind anders lag ik niet helemaal recht in bed. Nn omdat ik geen zin had om een huurhuis helemaal op te knappen voor de huisbaas zijn we naar een moderne flat in de Bijlmer verhuisd.Het is wel jammer dat het gesloopt is.Ik kom er nog regelmatig ondanks dat ik nu in Purmerend woon.Wat ik echt heel dom vind is dat ze nu op de plek een gebouw hebben gezet wat er helemaal niet past.echt een gedrocht van een gebouw.Was het nou zo moeilijk geweesty om alles in oude stijl te herbouwen ? Nee toch.Ik zoek me rot naar foto,s van de oude panden nr.1 en 3 maar er schijnt helemaal niks te zijn op internet.jammer dat ik vroeger zelf geen foto,s heb genomen.

R.Schapers
,
9 dec 2014,11:37
Reacties (1)