Nog meer giften voor het Koningspaar
Ook de volgende winkeliers doen mee
Boodschappen voor het Koningspaar
“Wat zou jij aan het koningspaar willen geven en waarom?” Dat is de vraag die Tropenmuseum Junior stelde aan winkeliers en marktkooplui uit de Dapperbuurt in Amsterdam. Samen met de erfgoedopleiding Reinwardt Academie greep het museum de inhuldiging aan om inspiratie voor het nieuwe koningspaar te verzamelen. Al bijna 40 jaar verzamelt en presenteert Tropenmuseum Junior voorwerpen en persoonlijke verhalen uit de hele wereld. Voor het eerst blijft het museum dicht bij huis.
-
Milly en haar bezem, foto Steef Meyknecht, 2013
-
De klok van Dunya, foto Steef Meyknecht 2013
-
Jeroen -
De box handschoenen van Jeroen, foto Steef Meyknecht 2013
-
Het naamplaatje, foto Steef Meyknecht 2013
-
Amsterdamse Notenkraam op de Dappermarkt -
André van Beek en zijn harde noten
Bokshandschoenen van Jeroen (Sportshop van Swinden – Jeroen van den Berg)
Mijn boodschap voor het koningspaar heeft met vechten te maken: klappen kunnen uitdelen indien nodig, maar zeker ook klappen kunnen incasseren. Het leven van een koning zal niet gemakkelijk zijn. Vol verantwoordelijkheid en tegenslag. Vandaar dat ik ze een paar bokshandschoenen wil aanbieden. Zo kunnen zij zich wapenen tegen alles wat ze op hun weg tegen komen.
Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen vechtersbaas. Eerder het tegendeel. Dat ik een vechtsportwinkel run, is eigenlijk best vreemd. Ik ben geboren met een zeldzame bot aandoening waardoor ik vaak mijn benen heb gebroken. Ik heb een groot gedeelte van mijn jeugd doorgebracht in ziekenhuizen. Daardoor heb ik van jongs af aan al leren vechten en geleerd dat veel dingen in het leven niet vanzelfsprekend zijn. Maar zoals met alles in het leven, als je iets heel graag wilt, dan loont het vaak de moeite om daarvoor te vechten.
Ik hoop dat Willem-Alexander en prinses Máxima zo ondernemend en normaal blijven als dat ze nu zijn. En dat ze zich niet uit het lood laten slaan. Zo’n voorbeeld hebben we nodig.
Een bezem van Milly (Milly Tropical – Milly Kwateng)
Met zo’n bezem van samengebonden takjes van een palmboom vegen wij ons erf in Ghana.
Ik kom uit de Ashanti-cultuur. Wij hebben een koning, een koningin-moeder en veel onderkoningen. En wij hebben veel symbolen en wijsheden.
Deze bezem staat symbool voor saamhorigheid. Want als ik één takje eruit trek en ik buig het, dan breekt het meteen. Als ik de hele bundel samengebonden takjes buig, dan breekt er geen één. In het Twi, mijn taal, klinkt het spreekwoord zo ‘praeè, woyibaako a, na èbu, woka bo mu a, na èmmu’.
Daarom geef ik deze bezem aan het koningspaar. Ze zullen niet zelf hun erf hoeven vegen, maar ze kunnen denken aan mijn boodschap: zorg dat we samen sterk zijn, als één grote familie in Nederland, waar we ook vandaan komen.
Ik heb vertrouwen in het nieuwe koningspaar. Ze houden van buitenlanders en Máxima is zelf een buitenlandse. Een koning is de vader van iedereen en moet voor iedereen zorgen. Wij zijn zijn kinderen. En achter elke man hoort een sterke vrouw te staan. Vrouwen zijn het fundament van het land. Zij zorgen voor de toekomst. Máxima heeft als koningin een grote taak. Wij bidden voor hen allebei.
Een kinderboek van Hans (Leeshal Oost – Hans ter Horst)
Toen ik drie was, kreeg ik een hersenvliesontsteking. Er was toen een epidemie waar veel kinderen aan zijn gestorven. Misschien komt het door die ziekte dat ik zo’n slecht geheugen heb. Ik kan me niets herinneren van vroeger en ik kan ook niet tegen drukte. Dan krijg ik een bloedneus. Deze rustige baan in de winkel gaat goed. Ik verkoop tweedehands boeken. Zelf lees ik niet. Ik houd de woorden niet vast in mijn hoofd.
Ik vind dat kinderen moeten lezen. Een boek kan inspiratie voor het leven geven. Astronaut
André Kuipers is als kind aan ruimtevaart verslaafd geraakt, omdat zijn moeder hier de boekjes kocht van Perry Rhodan, de grootste science fiction-serie.
Ik kies geen boek voor het koningspaar, daar heb ik niks mee, maar voor de prinsessen: ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw. Dat boek zou elk kind gelezen moeten hebben. Om dat niet opnieuw te laten gebeuren. Daarin lezen ze wat oorlog met je doet. Ik ben joods en mijn moeders familie is vermoord. Zoiets draag je altijd met je mee. Mijn boodschap met dit boek is dat kinderen de wereld beter kunnen maken.
Een klok van Hanim ( Dunya – Hanim Turhan)
Onze winkel heet Dunya en dat betekent ‘wereld’ in heel veel talen: in het Arabisch, Russisch, Perzisch, Urdu, Hindi, Turks en Indonesisch. Alles wat in onze winkel is, heeft het koningspaar al. Ik ga ze dus ook geen bestek of servies uit onze winkel geven. Ze hebben zelf al veel mooiere spullen. Ik weet nooit wat ik iemand cadeau wil geven. Daarom geef ik meestal geld met een chocolaatje erbij. Dat vindt iedereen lekker.
Ik wil het koningspaar tijd geven, omdat ze al het andere al hebben. Tijd om goede dingen te doen. Daarom kies ik voor een klok. Ik zou dan wel willen dat de klok die ik ze geef voor hen de tijd langzamer laat lopen. Dan hebben ze meer vrije tijd, voor zichzelf en voor hun drie dochters.
De tijd gaat zo snel voorbij. Sta stil bij de tijd. Maak er iets moois van. Dat is mijn boodschap voor de koning. Als ze deze klok mooi vinden, mogen ze hem ophangen en anders zetten ze hem maar op zolder.
Een microfoon van Ismail (Level Electronica – Ismail Canbaz)
Ik geef het koningspaar een microfoon. Met een microfoon kun je luid en duidelijk mensen bereiken met belangrijke boodschappen en nieuwe ideeën. Het koningspaar kan toespraken houden en aanbevelingen doen op grote bijeenkomsten in de wereld, zoals bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Omdat zij gehoord worden, kunnen zij een stem geven aan de armen. Dat is mijn boodschap met de microfoon.
Ik zag pas een documentaire over mensen die op een vuilnisbelt in Bombay leven die groter is dan Amsterdam. Daar eten, slapen en bidden ze. Ze verzamelen wat ze kunnen gebruiken of verkopen. Ze bouwen er hun leven op. Dat heeft me aangegrepen.
De verschillen op de wereld zijn te groot. Kijk naar de jongeren hier. Als ze twintig zijn hebben ze al een auto en alles. Ze voelen zich te goed om bijvoorbeeld te stofzuigen. Dat noemen ze slavenwerk. Misschien moeten ze meer van de wereld zien op plekken waar mensen echt als slaven moeten werken.
Het opvoeden van een kind heeft tijd nodig. Grote veranderingen gaan niet snel. Daar krijgt het koningspaar ook mee te maken. Maar ze zijn jong en hartelijk. Ik heb een microfoon met een oranje windkapje. Die is het meest geschikt voor hun koninklijke boodschappen.
Een naamplaatje van Stanley (Schoenmakerij de Leeuw – Stanley de Leeuw)
Ik zou het koningspaar een nieuw naamplaatje willen geven. Want nu ze geen prins en prinses meer zijn, moet er natuurlijk een nieuw naamplaatje bij de paleisdeur komen. Een oranje naamplaatje met koning en koningin voor hun naam. Een diepzinnige boodschap heb ik er niet bij. Dat past niet bij me. Ik ben meer praktisch gericht. En ik houd van een geintje. Zo’n bordje is handig voor de postbode. Dat hij de post in de goede brievenbus gooit. Wacht, ik bel mijn schoonzus even. Die zitten daar met m’n hele schoonfamilie. Die komen wel met een mooie boodschap.
Hier lees het sms’je van mijn schoonzus. Dit hebben ze er met z’n allen van gemaakt:
‘Twee culturen in één hand, samen voor een kleurrijk koninkrijk, ons Nederland.’ En nog een:
‘Hollandse ambacht op een Argentijnse leest, stap voor stap naar een vernieuwende toekomst, maar met een diepe buiging voor alles wat is geweest.’ Nou, dat hebben ze mooi gezegd! Want we moeten het toch met z’n allen doen. En met humor, anders wordt het niks. Dat is mijn boodschap.
Een harde noot van André ( Amsterdamse notenkraam – André van Beek)
Ik ben van net na de oorlog en kom uit een Amsterdams gezin dat nog echt de armoede heeft gekend. Mijn vader heeft in de oorlog brood moeten pikken bij de bakker. Mijn ouders hebben me geleerd kritisch te zijn. Misschien komt het daardoor dat ik een boek over Bernard ben gaan lezen. Het heet ‘Bernhard Zakenprins’. Daarin staan veel dingen over Bernhard waarvan ik zou willen weten of het waar is. Ik noem er een paar. Wat is waar over de banden van Bernhard met de illegale wapenhandel, de louche zakenlieden en dubieuze bankiers? Is het waar dat Bernhard al grond had gekocht in Mozambique en daar buffels ging jagen? Is het waar dat de ouders van Máxima een huis in Nederland hebben? Je kunt kinderen niet afrekenen op wat hun ouders of grootouders hebben gedaan. Willem-Alexander is leuk en Máxima een mooi mens. Ik hoop dat het ze lukt te blijven wie ze nu zijn. Mijn boodschap voor het koningspaar is: geef meer openheid. Omdat ik deze harde kritische noot met ze wil kraken, krijgen ze van mij de hardste noot uit mijn kraam: de paranoot. Die groeien in een grote noot. Eerst moet je de grote noot kraken en dan nog elke noot apart.
Een pompoen van Arno (Groente en fruit van Arno)
Mijn vader is in 1955 op de Dappermarkt begonnen. Toen ik twintig jaar was, kwam ik van school en ben ik bij hem op de markt gaan werken. Als ik mijn vader en mezelf bij elkaar optel, staan we al bijna zestig jaar op de Dappermarkt. Mijn vader is ten hemelen gestegen.
Ik heb de meubelvakschool gedaan. Ben geslaagd voor de praktijk, maar niet voor de theorie. Ik kon van jongs af aan niet zo goed leren. Op het speciaal onderwijs hebben ze me nog goed bijgespijkerd. Ik lees nu boeken bij de vleet. Speciale scholen zijn belangrijk, want er zijn veel kinderen die net zoals ik moeite met leren hebben.
Ik denk dat ik onze nieuwe koning een pompoen geef. Zo in de hand. Een oranje bio-pompoen.
Tja, waarom? Misschien omdat-ie oranje is. En omdat-ie op een wereldbol lijkt, een wereldbol in de hand. Mijn hulp in de kraam,Manuela, kan er misschien wat meer over zeggen. ‘Jazeker, een pompoen is sterk en smaakvol, net als Willem-Alexander. De pompoen komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, net als Máxima. De pompoen is overal terechtgekomen, in gerechten uit allerlei landen, bijvoorbeeld in de couscous uit Marokko. Je kunt met een pompoen alle kanten op. Onze boodschap voor de koning is: ben als een pompoen, stevig en geschikt voor veel gerechten.
Lees verder:* *
-
Een microfoon van Ismail, foto Steef Meyknecht, 2013
-
Een pompoen van Arno, foto Steef Meyknecht, 2013
-
Een kinderboek van Hans, foto Steef Meyknecht, 2013
Bijdragen
Reacties