Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Els Prins-Haen 8 2

Gebroeders Haen: Een begrip in de Watergraafsmeer

"Haentje" is al jarenlang een begrip in de Watergraafsmeer. In 1933 als banketbakkerij door mijn grootouders opgericht op het Galileïplantsoen/hoek Radioweg (Maison Haen).

Al snel begon opa met de productie en verkoop van kalfsvleeskroketten vanuit een automaat. In 1965 overgenomen door zijn zoons Dolf (mijn vader) en Jos (Gebr. Haen). Zij lieten de zaak verbouwen tot automatiek.

Later kwam daar de catering bij. Als tienjarige hielp ik al mee: eerst alleen krokettenzakjes openmaken en waarschuwen als er een klant in het ijsbuffet stond (ondertussen van het ijs snoepen!), maar al snel moest ik meehelpen bij drukke periodes. Oliebollen bakken, gevulde eieren maken, peterselie hakken, garnalen uitzoeken enz.

Na een Horeca-opleiding bij het KMBO en een jaar middelbare hotelschool trad ik in 1987 in dienst bij de Gebroeders Haen. Op dinsdag werden de kroketten ‘doorgehaald’ (eiwit en paneermeel), vaak bij duizenden tegelijk. Toen nog allemaal met de hand, later kwam er een machine voor. Het werk was verder heel afwisselend. Ik hielp mee bij het maken van de koude buffetten en borrelhapjes, bracht bestellingen weg onder andere naar de VU, ging naar de Makro en de Ven en hielp ook mee in de verkoop. Ook werd ik ingezet als serveerster bij koude buffetten. Zo heb ik helpen bedienen bij Paul Huf en het eeuwfeest van het elektronicabedrijf Breedveld en Schröder. Later mocht ik ook bestellingen aannemen, de administratie daarvan bijhouden, meehelpen bij de inkoop van de grondstoffen enz.

In 1981 bezocht koningin Beatrix het PTT-gebouw aan de Oosterdokskade. Gebr. Haen mocht het koude buffet verzorgen! Wat waren ze trots! Het was een geweldige uitdaging, vooral voor mijn vader Dolf, die heel creatief was en zich echt kon uitleven. Het was een prachtig koud buffet. De koningin heeft ervan genoten!

P.S. De zaak is medio 1999 verkocht en heeft sindsdien een nieuwe eigenaar.

Reacties (1)

Willem

Leuk dit te lezen. Ik herinner me "Haentje" wel als banketbakker en ook kocht ik er wel een ijsje. Voor mij het belangrijkste was de patat met saté saus. Heerlijk! Als jongen van rond de twintig heb ik er heel wat gegeten. Vaak 's avonds om een uur of 10. Dan sloeg de honger toe. Desondanks geen overgewicht.

Willem
,
17 apr 2017,23:10
Reacties (1)