Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Peter Tol door Fleur Lis 1

Verse Vis in Verspassage Brazilië

Kwaliteitscertificaat Haringtest

Achter een toonbank vol vis en vispecialiteiten bedienen twee vriendelijke dames de klanten. Peter Tol (1972) vult de schappen aan met verse vis die hij elke ochtend meeneemt uit Volendam.

Mijn oog valt direct op het bord met de mededeling: “Kwaliteitscertificaat Haringtest 2013 Uitgedeeld aan Visgilde Peter Tol, met onderaan het cijfer 9,5. De nuchtere Volendammer maakt er geen ophef van. Maar als ik tussen de middag langs kom, is het dringen geblazen. Dan staan de mensen in de rij en vliegen de haringen en broodjes de deur uit.

Ik ben in Winkelcentrum Brazilië aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam Oost.
Visgilde Peter Tol blijkt hier al vanaf de opening van het winkelcentrum te zitten, vanaf 14 oktober 1998, zo weet de eigenaar mij te vertellen. Het bevalt hem hier op slechts 20 minuten reizen van huis, met spontane, leuke mensen in de buurt die de prijs-kwaliteitsverhouding weten te waarderen. Zijn publiek is in de loop van de jaren onveranderd gebleven. Allerlei soorten mensen bezoeken zijn zaak, van jong tot oud en ze komen her en der uit Nederland. “Geen echte Amsterdammers”, aldus Tol. Hij beschouwt dit deel van de stad dan ook niet echt als Amsterdam.

De producten van de visboer zijn met de tijd meegegaan. Het assortiment is breder, met meer kant- en klaarproducten en duurzame vis met het MSC-certificaat. Ook werkt Tol veel via het internet omdat klanten tegenwoordig ook online bestellingen plaatsen.

Hij lijkt een tevreden man. Het enige wat hij wil veranderen is het interieur. Dat is volgens hem na 18 jaar wel aan vernieuwing toe.

Bijdragen 
Reacties (1)

Visgilde Peter Tol

Dit is een geweldige visboer. Kom er al jaren voor haring en kibbeling. De kibbeling wordt ter plekke voor je gebakken vandaag de dag.

Willem Hoffs
,
20 mrt 2014,16:07
Reacties (1)