Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jan Wiebenga 6 13

De Gruyter op het Van Limburg Stirumplein

Voor het buurtwinkel-project van het AHM zocht ik naar info over oude buurtwinkels die ik ook daadwerkelijk zelf gekend heb. Ik vond een stukje in de 'Bossche Krant'. Een krantje voor en van het winkelpersoneel van De Gruyter.

Alleen koffie en thee.
Voor de verbouwing van de De Gruyterwinkel (van bediening naar zelfbediening) op het Van Limburg Stirumplein werd een winkelbus ingezet om de verkoop doorgang te laten vinden. De winkel is mij wel bekend van vóór de verbouwing. Ik kwam er wel eens met mijn moeder. Als ik mij goed herinner, hoofdzakelijk voor de koffie en de thee. Moeders vond De Gruyter te duur om de dagelijkse boodschappen te doen. De winkel lag ook op de route naar de woning van mijn grootouders die op de Wittenkade woonden. Zo liepen we er vaak langs en soms naar binnen.

Snoepje voor vele jaren.
In die tijd had ik al verkering met mijn huidige vrouw. Zij werkte toen bij De Gruyter op het Zonneplein in Amsterdam Noord en later in de Van der Pekstraat. Dus helemaal vreemd zijn deze winkels mij niet. Op woensdag en zaterdag haalde ik mijn snoepje om zes uur af bij de winkel. Maar meestal werd dat dan later, omdat de winkel eerst schoon gemaakt moest worden. En daar moesten we natuurlijk op wachten. Ja, ik was niet de enige afhaler.

Een groot feest.
De meiden van De Gruyter waren amicaal, gezellig en niet op hun mondje gevallen. Door deze opstelling kregen ze veel trouwe klanten in de winkel. Sommige klanten kwamen ook de winkel in om alleen hun verhaal kwijt te kunnen. Naar deze mensen werd dan geluisterd en soms werden ze gerustgesteld met een kopje koffie. Geregeld was er wel wat te vieren, een verjaardag, jubileum of andere mijlpaal. Het gebak, of wat er van over was, stond dan op ons te wachten.

  • De Gruyter - 

    De tijdelijke bus op het Van Limburg Stirumplein in 1960. Achter stapte men in de Z.B.bus om te winkelen. Op de bestuurdersplaats zat een cassiére om af te rekenen, met of zonder het snoepje van de week.

Reacties (6)

museum

wie weet waar een de Gruyter museum staat ik wil mijn man verrassen hiermee
omdat hij hier alles van spaart

nell
,
19 nov 2014,15:51

Re: zb-bus de gruyter

zb-bus de gruyter:
Die zb-bus stond een paar jaar later in de van hogendorpstraat vlakbij de hoek van de groen van prinstererstraat, ik heb daar alleen in gestaan om de klanten te helpen. De kassa stond op de plaats waar vroegerhet stuur was, het was een oude legerbus. De koffie moest ik nog zelf in de oude winkel uit de silo's halen. De Gruyter was zijn tijd ver vooruit, jammer dat het er allemaal niet meer is. Ik hoop dat oud-personeel leden schrijven.

IK KWAM ALS 15JARIGE OOK BIJ DE GRUYTER HEB DAAR EEN FIJNE TYD GEHAD

CEESGOEDHART
,
17 apr 2014,19:05

Eerste baan .

In 1964 had ik (als 15-jarige ) mijn eerste echte baan bij de Gruyter op de nieuwendijk ,een heerlijke tijd was dat , zo gezellig en dat de vaste klanten soms zomaar even binnen liepen voor een praatje weet ik ook nog wel en talloze keren namen ze de lekkerste bonbons mee voor bij een bakkie koffie .Ik heb daar ook nog een interne opleiding gedaan in de Leidsestraat , het hoofdkantoor . Ik denk nog vaak aan die tijd want als jong kind ging ik al elke week boodschappen doen met m'n moeder bij De Gruyter en ik weet nog steeds hoe in die winkels roken die heerlijke koffiegeur en ik vond die afbeeldingen van de koffie plantages zo mooi die boven de toonbank in tegel tableau's waren gemaakt zo mooi Jammer dat het allemaal weg is want voor veel mensen is "Het snoepje van de week "nog steeds een begrip .

S van Putten
,
19 feb 2014,10:55

Vakantiehulp

Het zal ca '64 of '65 geweest zijn toen ik bij de Gruyter op het Limburg Stirumplein als vakantiehulp werkte. Ik kan me nog herinneren dat een andere vakantiekracht bij het openen van een pakket dat gebonden was met een touw, bij het opensnijden van het pakket uitschoot en in zijn wang sneed vlak onder zijn oog. Flinke bloedende snee in zijn wang!! De winkel was volgens mij nog niet verbouwd, de koffiebonen-hoek, met die messing scheppen(-deksels) bevond zich achterin de zaak. Heb ook nog in filiaal Spaarndammerstraat gestaan. Woonde in de 2e Nassaustraat boven de wolwinkel (de Wolbaal).

ton hoff
,
27 mei 2013,21:38

DE GRUYTER & ZN

Heel leuk om die oude bus op internet tegentekomen
heb er zelf ook in gestaan in 1965 ,werkte toen in de van Baerlestraat , dat was ook een prachtige winkel
daar werden de klanten nog achter de toonbank geholpen
Helaas werd alles gesloopt en kwam er een nieuw interieur
en het werd een kleine supermarkt.
Ook de Etalages werden niet meer gemaakt door de heer Wassenberg ,maar met al , een leuke tijd om nooit te vergeten.

Kijk ook eens op www.nostalgiekrant.nl
daar vind je veel winkelpuien van de Gruyter
en lees ook daar mijn ingezonden stukjes

P.M. vanZWAM
,
7 apr 2010,12:43

zb-bus de gruyter

Die zb-bus stond een paar jaar later in de van hogendorpstraat vlakbij de hoek van de groen van prinstererstraat, ik heb daar alleen in gestaan om de klanten te helpen. De kassa stond op de plaats waar vroeger
het stuur was, het was een oude legerbus. De koffie moest ik nog zelf in de oude winkel uit de silo's halen. De Gruyter was zijn tijd ver vooruit, jammer dat het er allemaal niet meer is. Ik hoop dat oud-personeel leden schrijven.

zb-bus de gruyter
,
3 dec 2009,7:16
Reacties (6)