Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis 8 1

Broodje Vreugde

Voor mensen die even tijd willen maken en die lekker biologisch brood willen eten is er het ‘Iambe-brood’ , brood met Vreugde.

Wat ons onderscheid van andere buurtwinkels, is dat we biologisch brood verkopen en andere mensen achter de toonbank hebben. Als je haast hebt of punctueel bent, heb je bij ons een beetje een probleem.

Iambe (spreek uit: Jambe), is de naam van een godin van poëzie en vrolijkheid in de Griekse mythologie. “Vrolijkheid en zorg, daar gaat het om”, zegt Amber van Vugt.

Iambe biedt op drie locaties in Amsterdam dagbesteding en stagemogelijkheid aan jongeren met een verstandelijke beperking (‘deelnemers’). In 2006 is Iambe gestart met een bakkerszaak op het Van der Helstplein 6, in de Pijp. Het heerlijke brood en banket komt van de eigen biologische bakkerij in de Van Ostadestraat. Daar leren deelnemers, onder vakkundige begeleiding, op ambachtelijke wijze bakken. Als een van de weinige bakkerijen in Amsterdam heeft het brood een EKO keurmerk. Op de Bilderdijkstraat 143, in West, is een textielwerkplaats waar ondermeer producten van vilt en wol worden gemaakt. En sinds juni 2013 is hier ook een tweede bakkerswinkel.
Van Vugt geeft alweer zeven jaar, 3 dagen per week. leiding aan ruim 30 deelnemers en verzorgt de ‘styling’ van de winkel aan het Van der Helstplein.
Haar motto is dat de klant zich welkom moet voelen. Iambe is daarom ook een echte buurtwinkel, met een stamtafel achterin, een krijtwand en speelgoed voor de kinderen, en tijd en aandacht voor de klanten.

Dat haar werkgever een antroposofische stichting is (de Raphaëlstichting) staat niet voorop, maar voel je wel. In de winkel is niks oubolligs of wolligs te zien. Dit pijpenlaatje heeft een strak interieur, moderne schappen met biologisch brood, koek en croissants; frisse wandkasten met cadeauartikelen van textiel en aardewerk; Alles licht en schoon. De ‘aandacht’ voor elkaar maakt het verschil.

Mari, een vrijwilligster, vertelt van de saamhorigheid. Colin, een welbespraakte deelnemer, vertelt trots dat hij veel klanten bij naam kent en dat hij brood brengt bij een zieke klant of helpt bij het oversteken. En Amber vertelt van klanten die hun nieuwgeboren baby komen laten zien. “Kindertjes hebben hier leren lopen”.

Behalve voor brood en cadeauartikelen, kun je hier lunchen of even rustig een kop koffie komen drinken… met een koekje, vol vreugde.

Bijdragen 
Reacties (1)

Her

František Skypala
,
12 nov 2014,23:31
Reacties (1)