Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Giovanni Massaro 7 1

Van terrazzowerker naar ijsbereider

Mijn vader werkte aanvankelijk als knecht ‘in de terrazzo’. Hij maakte granito aanrechten en vloeren, net zoals veel mensen die uit Friuli, onze streek in Noord-Italië, naar Nederland waren gekomen. Zwaar en slecht betaald werk, zeker als knecht.

Het perspectief van zelfstandig ondernemer lokte daarom, en een aantal terazzowerkers begon een ijssalon. Mijn vader haalde een aantal vakdiploma’s en nam één van de twee winkels van mevrouw Scherpenisse over. De linkerwinkel in de portiek van Sumatrastraat 89 werd Massaro’s IJssalon. De andere winkel bleef Scherpenisse’s delicatessenwinkel. Eigen baas zijn bleek bevredigend, de inkomsten waren goed, maar het werk was zeker niet licht te noemen.

De werkweek in de IJssalon begon op dinsdag om 10.00 uur en duurde bij mooi weer tot zondag 24.00 uur. Mijn vader vertrok elke dag al vroeg naar de winkel en wachtte daar op de melkboer uit de Riouwstraat, die een paar kratten melk en een krat slagroom afleverde. Daarna ging hij even snel naar de Albert Cuyp voor fruit. Zo rijp mogelijk, want dan gaf het de meeste smaak af. Terug in de winkel moest dan snel ijs gedraaid worden in een van de twee grote ijsmachines en bij mooi weer in allebei tegelijk. Grondstoffen daarvoor waren melk, bindmiddel, suiker, natuurlijke smaakstoffen en essences.

Terwijl de machines draaiden, werden de chromen slagroommachines gevuld. Vervolgens was het tijd voor de ijsbeertjes: twintig rubber vormpjes werden met vruchtensap gevuld en in de vriezer gezet. Als het sap iets bevroren was, werden er stokjes ingezet en als ze helemaal bevroren waren, werd het ‘ijsbeercondoompje’ afgestroopt en bleef er een ijslolly over. Ook werden ’s morgens de ijsstaarten en cassata’s, die de dag tevoren waren besteld, voorbereid. Vlak voordat ze afgehaald of bezorgd werden, maakte mijn vader ze nog verder op met slagroomspuiten met verschillende tuitjes, chocola en vruchten. Klanten konden ijstaartmodellen kiezen uit de gipsen voorbeelden in de etalage, of uit een stijlboek.

Reacties (1)

Van Terrazzowerker naar ijsbereider

Wat een mooi en interessant verhaal over deze ijssalon! Ik ken een documentaire van Netty van Hoorn,
Gelati geheten, daarin zie je onder meer dat de ijsbereiders in de winter weer naar Italië trokken en daar werkzaam waren in de terracottabeeldjes-industrie. Ik hoop dat deze link werkt:
http://www.nettyvanhoorn.nl/gelati_dvd.html

Anneke Koehof
,
30 jul 2017,9:47
Reacties (1)