Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli 8

Een winkel bouwen

"Je gaat door een tunnel als je van Transvaalbuurt naar Oosterparkbuurt loopt. Ik ontdekte een wezenlijk verschil tussen beide buurten," vertelt Erik Heinen.

Erik verhuisde zijn kaaswinkel op de Pretoriusstraat 92 in 1995 naar Beukenplein 20: "Hier in de Oosterparkbuurt zijn de mensen opener, meer naar buiten gericht, losser. Daar waren de mensen conservatief, gebonden aan het eigen kringetje. Daar scholden ze op buitenlanders. Maar misschien ligt het ook aan mijn persoonlijke groei."

De winkel werd snel te klein. Zijn ontwikkeling stokte. Erik wilde zijn delicatessenwinkel opheffen of iets anders doen: "Toen mij de winkel op Beukenplein 16 werd aangeboden, besloot ik daar een droomwinkel te bouwen, gericht op direct contact met de klanten; mijn grote wens. Ik bouwde de winkel zonder toonbank. ''

Een ‘leefwinkel’ met aandacht voor elkaar. Met een zitgedeelte achterin. Eriks klanten komen uit de hele wereld: "Al die verschillende mensen. Ik vínd het leuk. De hoofdmoot is uit Europa. Maar ik heb bijvoorbeeld ook klanten uit Eritrea. Zij komen mortadella halen. Kennen ze vanuit de tijd dat hun land Italiaans was. We hebben ook een wijnproeflokaal geopend met vier wijncursussen per jaar. De zaal is voor iedereen te huur."

Erik meent dat de stadsvernieuwing goed is uitgevoerd. Hier is een goede menging tussen koop en huurwoningen. "Ik verwacht dat de buurt zal verbeteren. Je hebt het Oosterpark. We hebben weer een ondernemersvereniging met Turken en Marokkanen. Ik hoop dat het hier een hippe buurt zal worden, zoiets als de Pijp. Er is op dit plein nog van alles mogelijk." Erik bouwt voort.

Reacties