Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Greetje Gutter door Fleur Lis

‘De bakker op de hoek’ in Winkelcentrum Brazilië

“De gezelligheid van de wijk past bij ons als plattelandsbakker.”

Traditioneel gebakken brood, zoals het Waterlands meergranenbrood en het nieuwe Molenbrood bij de plattelandsbakker, Bakkerij Kees Gutter, in Winkelcentrum Brazilië.

Opa Gutter begon ruim 60 jaar geleden een bakkerij in Holysloot. In 1960 ging hij naar ‘de grote stad’, Monnickendam. Zoon Kees breidde de zaak uit en zijn dochters, Greetje Gutter en haar zus, volgden hem op. Sinds 2007 zijn zij directeur van acht winkels en de bakkerij in Monnickendam.
Greetje Gutter (1977) , een rasechte Monnickendamse, had ook nooit gedacht ‘de IJtunnel onderdoor te gaan’;”We zijn geen stadsmensen”. Maar toen ze via een kennis hoorden van de al 3 jaar leegstaande winkel in Winkelcentrum Brazilië, gingen ze toch maar kijken.
Verrast ontdekten ze dat, hoewel “het heel stads is, het toch een buurt is, heel anders dan de binnenstad”. Gutter: “Je kan, bij wijze van spreken, van hieruit naar huis varen”.
Klanten ontdekken langzamerhand de nieuwe bakkerszaak “Bakkerij Kees Gutter”. Sommigen kennen het vermaarde Waterlands meergranenbrood al van andere vestigingen, bijvoorbeeld van het Purmerplein in Amsterdam-Noord. Dit brood bakt Gutter al 25 jaar. Toen was het revolutionair. Nu is het in, traditioneel gebakken brood. Dat geldt ook voor het nieuwe Molenbrood van meel dat gemalen is tussen de molenstenen op de wind in Oosterblokker,
“Had je vroeger alleen wit en bruin brood, en op dolle dagen krentenbollen; Nu is het aanbod heel divers. “ “Onze grootste uitdaging is te weten wat de klant nu echt wil”. En dat is tegelijkertijd de kracht van de buurtbakker, het persoonlijke kontakt.

Bijdragen 
Reacties