Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Corrie van Huisstede door Fleur Lis 8 1

Een winkel met creaties van afval

Nooit meer normaal naar een plastic tas kijken

2014
/

Unieke producten van gebruikte plastic tasjes, petflesjes en ijslepeltjes te koop bij Haak-In.

Twee monumentale Poortwachterhuisjes aan de Molukkenstraat 68 – 70, markeren een binnentuin van het ‘Van der Pekblok’. Een vlag hangt uit. In het rechter huisje staat een werktafel met stoelen. Daar vinden cursussen plaats. In het linker huisje hangen en staan allerlei voorwerpen. Dit blijkt de winkel, van Corrie van Huisstede (1961) te zijn, met de naam ‘Haak-In’.

In 2010 trok zij hierin, na een selectie uit veel gegadigden. Haar winkel voldeed aan alle voorwaarden, zoals sociale betrokkenheid met de buurt. Wat zij doet is uniek. Zij haakt met plastic en verkoopt haar creaties. Van Huisstede: “Nergens is er een winkel te zien die alleen creaties verkoopt van afval van plastic tasjes. Zeker niet in Amsterdam, misschien wel niet in de hele wereld”.

In de winkel zie je prachtig gekleurde lampen, tasjes, stoelen, sieraden, kunstvoorwerpen, kapstok en vazen. Gehaakt van tasjes, gemaakt van statiegeldloze petflesjes en van plastic ijslepeltjes. Alleen van gebruikte materialen. Ruim 1100 vrijwilligers helpen met de inzameling. En voor 1 tot een paar honderd euro koop je een uniek product. Armbanden, voor kinderen en voor volwassenen, zijn het meest in trek.

Daarnaast geeft Van Huisstede cursussen waarin zij haar haakkunsten doorgeeft. En daarbij gaat het niet alleen om de techniek maar ook om de ontmoeting en soms om de taal te leren. “Mensen komen hier altijd een praatje maken, vertellen hier hun ziel en zaligheid”. Haar belangrijkste doel is echter bewustwording. “Ik probeer mijn buurtgenoten bewust te maken van plastic afval, en dat afval waarde heeft”. “Iemand zei eens: door jou kan ik nooit meer normaal naar een plastic tas kijken”.

Van Huisstede heeft van haar hobby haar werk gemaakt en een levensdoel. Ook heeft zij nog mooie dromen. Zo zou ze nog wel met een bekende ontwerper willen samenwerken om plastic details aan een kledingstuk toe te voegen.
Zolang er plastic afval is, hoopt zij door te gaan. En als er geen plastic meer is, “dan is mijn missie geslaagd”.

Bijdragen 
Reacties (1)

Enthousiast!

Wat een prachtig mens is Corrie, zij maakt mensen op een positieve, kleurrijke en vrolijke manier bewust van het plastic-probleem. Het is zeer de moeite waard om haar en haar levensvisie te leren kennen. De artikelen die zij maakt van afval-plastic zijn modern, schitterend om te zien en bovendien uniek. Ook de cursussen die zij geeft zijn fijn: leerzaam, laagdrempelig, gezellig en écht iets om naar uit te kijken. Mijn tip: verrijk je leven, bezoek de Haak-in!

Haak-in fan
,
13 nov 2014,9:14
Reacties (1)