Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jo Haen 8

Melkboer Prins van de Ringdijk

1934 - 1980
/

Mijn ouders, Cor en Bets Prins, begonnen in 1934 een melkzaak op de Ringdijk 28 F, hoek Willem Beukelszstraat. Als 10-jarige jongen moest ik al meehelpen in de winkel en in de wijk.

 • Interieur melkwinkel - 

  Op 21 maart 1934 kregen Cor en Bets Prins van burgemeester en wethouders van Amsterdam een "Vergunning tot het verkoopen van vleeschwaren, verpakte grutterswaren en suikerwerken naast melk en/of melkproducten". Interieur van de winkel Ringdijk 28 F. (Foto: Leo Prins)

In de beginjaren was de winkel ook op zondagmorgen open en op zaterdag liep je tweemaal de wijk vanwege de verse rauwe melk, die via een tussenhandelaar rechtstreeks van de boer kwam.

Mijn vrouw en ik (Leo Prins) namen later de zaak over, terwijl mijn ouders bleven meehelpen. Je ging de wijk in met een melkkar met o.a. 2 bussen (elk 40 liter) met losse melk, flessen melk, yoghurt, gortenpap, havermoutpap, frisdrank, karnemelk. Vanwege de roeisport begon ik soms al om 4 uur ’s morgens! Met een loper kwam je bij de klanten binnen.

Sommige klanten waren makkelijk, kochten rustig een liter slagroom. Maar vooral de mensen aan de andere kant van de Watergraafsmeer waren lastig, ze kochten bijvoorbeeld het kleinste flesje slagroom (1/8 liter), en probeerden het, als de visite niet was gekomen, terug te geven! Mijn vader zei: ‘Ze halen de aardappelen in een vioolkist’. Kouwe kak! Ik heb eens tweemaal een halve liter melk uit één bus in twee verschillende pannetjes moeten doen. Mevrouw kwam later klagen dat de melk in de ene pan zuur was en in de andere niet! Ik kreeg natuurlijk de schuld!

De klant was koning in die tijd! Je zei ook iedereen gedag. In de schoonmaaktijd is me gevraagd of ik wilde helpen met een bed te verzetten. Ik deed dit meerdere keren per week en vond dat normaal. Dat hoorde erbij. Men liet het gekochte vaak "opschrijven". Er zijn nu nog mensen waar ik geld van krijg!

In 1980 ben ik met de zaak gestopt. Het pand is in 1990 afgebroken i.v.m. nieuwbouw. Ik ben toen verhuisd naar een flat op het terrein van de voormalige Oranje Nassaukazerne

 • Ringdijk hoek Willem Beukelzstraat - 

  Ringdijk hoek Willem Beukelszstraat: op de hoek de melkzaak op nr. 28 F. Het hele blok is in 1990 afgebroken i.v.m. nieuwbouw. (Foto: Leo Prins)

 • Bloemencorso Linnaeuskade - 

  In 1946 won Cor Prins (de vader van Leo) de 1e prijs met zijn versierde melkkar bij een bloemencorso. De foto is genomen op de Linnaeuskade. Op de achtergrond de Oranje Vrijstaatkade. In het gebouw is nu (2005) een recyclingsbedrijf voor metaal gevestigd. (Foto: Leo Prins)

 • Bets Prins voor de winkel - 

  Moeder Bets Prins voor de winkel. Op de achtergrond de Transvaalkade. (Foto: Leo Prins)

Reacties