Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jo Haen 8

Sporthuis C. v.d. Bogaard

35 Jaar geleden nam Kees van de Boogaard de sportwinkel met woonhuis van dhr. Zielhorst over. Daarvóór was de winkel van dhr. Verduin geweest. Franca, toen 17 jaar, hielp haar vader in de zaak.

Er werden veel kicksen verkocht. De enige merken waren toen Quick, Adidas en Puma. Ook clubkleding voor voetbalverenigingen uit de buurt, zoals Ajax, Geuzen, Voorland, Zeeburgia, OVVO, DJK en de Meer had men in voorraad. Tevens waren leden van korfbalverenigingen Victoria, Swift, Oosterpark, CKVD en BKC, alsmede tennisvereniging VVGA grote afnemers. Je wist dat je bij v.d. Bogaard 10 % korting kreeg als je je kicks, shirt enz. daar kocht. Hele gezinnen stonden soms in de winkel om sportkleding te passen.

Je had destijds alleen katoenen kleding, afkomstig van de bekende Jansen en Tilanus. Dat is tegenwoordig wel anders met al die moderne kunststoffen. Naast sportartikelen kon je in de winkel ook terecht voor campingspullen, gezelschapsspelen als Mens erger je niet en ook sjoelbakken.

Nadat haar ouders overleden waren werd Franca eigenaresse van de zaak. Toen Ajax in 1996 uit de Meer vertrok was ze bang dat dat een ramp voor de zaak zou betekenen, maar dat viel mee. De bewoners van Park de Meer wilden ook tennissen en hockeyen en een aantal van hen richtte de hockeyvereniging Athena op die uitgegroeid is tot een grote bloeiende vereniging. Dat betekende veel klandizie.

In 1999 werd de zaak drastisch verbouwd. Het woonhuis achter de winkel werd erbij getrokken, de pui werd vernieuwd en in de kelder werd zelfs een piepklein hockeyveldje van kunstgras aangelegd waarop kopers van hockeysticks hun stick kunnen uitproberen!

Achterin de zaak hangen 2 Ajax-shirts: een van Rafael v.d.Vaart en een van Johnny Heitinga, gesigneerd door het hele Ajax-elftal, aan Franca geschonken als dank voor het verzorgen van kicks met speciale noppen!

  • Franca test een stick uit op het hockeyveldje in de kelder, 2008.

  • Franca met ouderwets katoenen voetbalshirt van Zeeburgia, 2008.

  • De 2 voetbalshirts van Raphael van de Vaart en van Johnny Heytinga, ex-Ajaxspelers. Het shirt van Heytinga is gesigneerd door het hele Ajax-elftal.

Reacties