Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Peter Holthuizen door Fleur Lis 8

Ajax en grootmoeders stamppot

Op het Christiaan Huygensplein in Watergraafsmeer leeft Ajax voort

17 feb 2015
/

‘Holthuizen Groente&Fruit‘ is de enige overgebleven groentezaak op het Christiaan Huygensplein in Watergraafsmeer

Waar vroeger het oude Ajax-stadion stond, nog vóór Park de Meer, is het Ajax-gevoel nog steeds aanwezig.

Peter Holthuizen (1966), lange tijd voetballer in het eerste elftal van Diemen, speelde vorig jaar nog tegen zijn vaste klant, Sjakie. Oud-Ajacied Sjaak Swart komt al 30 jaar bij ‘Holthuizen Groente&Fruit‘ op het Christiaan Huygensplein in Watergraafsmeer.
Ook andere bekende Nederlanders bezoeken regelmatig zijn zaak.

Malse ‘Hollandse’ groente
Maar, bescheiden als hij is, praat hij vooral over zijn producten: de lekkerste Lambada-aardbeien, puur Hollandse groenten, erwtensoep en grootmoeders stamppotten. Holthuizen: “een Hollands kasbloemkooltje, dát proef je ook echt! De stronk is zó zacht dat je die bijna kan opeten”.

Hij neemt alle tijd voor zijn klant, zoekt secuur de gewenste rijpe mango uit en pakt alles in papieren zakjes in. Voor de tweede klant komt snel een dame achter de toonbank toegesneld om te helpen. Holthuizen verdwijnt intussen naar achteren om de telefonische bestelling op te nemen en de bloemkoolsoep verder te koken. De zojuist gesneden komkommer ruikt heerlijk.

Laatste groentewinkel
Sinds het Christiaan Huygensplein bestaat was hier al een groentewinkel, een van de vele groentewinkels in de buurt. In 1985 kwam Holthuizen’s vader in de groentezaak en 15 jaar geleden nam Peter het over. Dit werk doet hij al zijn leven lang. Op zijn 19e begon hij zijn eigen zaak op de Middenweg en na wat omzwervingen, veel uitgaan en voetballen, werd dit zijn bedrijf. Zijn twee zoons, vrouw en vader werken mee in de winkel.

Hij is nog de enige overgebleven groentewinkel in deze buurt. En, hoewel de verkoop terugloopt, zijn er nog genoeg klanten die voor kwaliteit en smaak gaan. Want dát is toch zijn handelsmerk. De nieuwe buurtbewoners, jonge tweeverdieners met kind, en de oudere buurtbewoners komen maar wat graag zijn kant-en-klaarmaaltijden kopen; “Alles zelf gemaakt, zonder toevoegingen en vers”. Klanten kijken in februari al uit naar de aardbeien, “de allerlekkerste”, zegt Holthuizen vol trots.

Bijdragen 
Reacties