Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jo Haen 8

Lijstenmakerij Sijtsma

Piet Sijtsma
is geboren in 1938 in Amsterdam in de Lijndenstraat (Czaar Peterbuurt). Hij heeft daarna in de Dapperbuurt gewoond en vanaf 1945 woont hij in de Indische Buurt.

Na eerst als jongste bediende bij Houthandel Wijnands in de Niasstraat gewerkt te hebben, opende Piet Sijtsma, samen met zijn vrouw Joke, in 1969 een doe-het-zelf zaak op Javaplein 2. De sigarenwinkel van Benda, op nummer 6, werd er later bijgetrokken, zodat er tevens plaats kwam voor een verfafdeling. Zijn jongste broer Henk werkte in de houtwinkel van 1969 tot 1986. Ook toen al was er controle op bijvoorbeeld het aantal liters terpentijn dat je in de winkel mocht hebben.

Piet is een keer met een klant naar het OLVG gereden nadat de man op de zaagmachine per ongeluk een stuk van zijn duim had afgezaagd. Helaas kon het stukje duim, in ijsklontjes verpakt, er niet meer aangezet worden. Een andere keer kreeg Piet zelf een 20 cm grote houtsplinter dwars door z’n dijbeen. De doctoren bij de eerste hulp maakten grapjes en deden of Piet door een indiaan met pijl en boog was beschoten! Piet vond het minder leuk. De splinter moest operatief verwijderd worden. Het litteken is nog steeds te zien.

Begin jaren ‘90 is actie gevoerd tegen de komst van de Praxis in de Molukkenstraat. Helaas tevergeefs. Het betekende de doodsteek voor veel kleine doe-het-zelf winkels.

Als hobby verzamelden Piet en zijn vrouw schilderijen, waarvoor hij zelf de lijsten maakte. Omdat ook kunstschilders hem hiervoor wel eens vroegen, is zo de lijstenmakerij begonnen. Zoon Peter, die regelmatig in de winkel hielp, kreeg ook de smaak te pakken en koos, ondanks zijn studie journalistiek en geschiedenis, toch voor het beroep van lijstenmaker. Hij heeft inmiddels de zaak overgenomen. Vader Piet is nu zijn 'oudste' bediende. Joke staat ook nog steeds in de winkel. Piet is acht jaar politiek actief geweest in Deelraad Zeeburg. Ook daarin is zijn zoon hem nu opgevolgd!

  • De zaak in 1969. De jongen op de voorgrond is Fred Appels, die boven de zaak woonde.

  • De zaak in 1994 bij het 25-jarig bestaan. Op de foto staat Piet met zijn vrouw Joke, die ook altijd in de zaak gestaan heeft

Reacties