Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jan Kuijkens 7

De buurtwinkels rond de Stuyvesantstraat

Ja, winkels waren er genoeg in die tijd in deze buurt.

Steensel en Wolf

Je had kruidenier Steensel (de Spar) en bakker Wolf. In de oorlogsjaren ’43 of ’44 nodigden de bakker en de kruidenier regelmatig een aantal kinderen uit om daar een broodmaaltijd te nuttigen. Dat was feest! Thuis wist je amper nog wat brood was. Ik heb daar enige keren gegeten. Dit gebeuren blijft mij altijd bij!

Niepot

Op de hoek van de Baarsjesweg en Stuyvesantstraat bijvoorbeeld was Niepot, de drogist. Hij had van alles. Verkocht geneesmiddelen, maar ook petroleum - want er werd vroeger heel veel op petroleumstellen gekookt - en verf en glas.

Wolvetang

Op de hoek van de Crijnssenstraat en de Van Renselaarstraat zat melkhandel Wolvetang. Hij was een lange slanke man en zijn vrouw een blozende struise vrouw, welke zo van de boerderij zou zijn afgekomen. Vaak werden de boodschappen opgeschreven en eens per week afgerekend. Ze kenden al hun klanten goed bij naam. Wolvetang bezorgde de melk aan huis. Hij reed rond op een - hoe moet ik het zeggen - lange fiets met in het midden, tussen het voor- en achterwiel een plateau waar de melkbussen opstonden Hij gebruikte een kleinere melkbus die hij aanvulde vanuit een grote bus, die op de 'fiets' stond. Als hij een liter melk leverde, dan schonk hij twee keer een halve liter en dan altijd een scheutje toe, omdat de maat nooit precies vol over kwam.

Rijke en 'Jantje van Alles'

Welke winkels hadden we nog meer? Op de Baarsjes de sigarenwinkel Rijke, waar ik voor m’n vader wel eens een paar sigaren moest halen, want er kwam een oom op visite. Een snoepje kreeg je altijd toe. En in de Crijnssenstraat had je nog 'Jantje van Alles'. Een winkel die ook echt van alles verkocht, maar vooral snoep voor een paar centen.

De oude winkels zijn nu allemaal weg, vooral de levensmiddelenwinkels. Die panden hebben nu een onbestemde inhoud of zijn in gebruik als woningen. De meeste hebben witte luxaflex voor de ramen. De oude echte buurtwinkels zijn uitgestorven.

Dit verhaal is ook te vinden op www.geheugenvanwest.nl

Reacties