Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Suzan Valkenburg door Fleur Lis

Nieuwe bedrijvigheid in de Czaar Peterstraat

“Iedereen die hier in de winkel komt, heeft iets te vieren.”

2015
/

Winkel met Spaanse kinderkleding en toebehoren voor baby's en kinderen van 0 tot en met 8 jaar.

Renovatie
De Czaar Peterstraat, legendarische straat in de zeeliedenbuurt, verpauperd, maar nu weer ‘hot’.
Eén van de eerste winkels na de eerste renovatiefase, is ‘STA design’, een kinderkleding- en (kraam)cadeauwinkel.

Klein en vol
“Onvoorstelbaar dat hier vroeger hele gezinnen woonden”, zegt Suzan Valkenburg (1972), eigenares van STA design. Heel vroeger zat in dit pand een melkboer, naast de sigarenman en een bordeel.
Het pittoreske winkeltje leidt je, na twee stappen, een trap op naar het achtergedeelte. Het hangt vol met kleding, petjes, sjaaltjes, tasjes, wenskaarten, en nog veel meer; Spaanse kinderkleding en toebehoren voor baby's en kinderen van 0 tot en met 8 jaar. Hier gaan werk en privé samen. De kinderwagen met Suzan's slapende dochtertje, staat boven in het midden en in de hoek staat een bureautje met naaimachine en laptop. De wc is volgestouwd met dozen kleding.

Doorgewinterde verkoopster
Ondanks de beperkte ruimte weet deze ervaren verkoopster hier zelfs kledingsshows te geven. Tweemaal per jaar toont zij nieuwe kleding aan andere winkeliers. Zij vervult namelijk een agentschap, waarbij ze kleding in- en verkoopt. Daarnaast verkoopt zij via haar vier webshops.

Droom
Valkenburg, met haar Zuid-Limburgse ‘G’ van Gezelligheid, kan als een van de besten ‘multi-tasken’: terwijl ze op de computer informatie zoekt, weet ze je tegelijkertijd te overtuigen van het meest bijzondere jasje of jurkje. “Ik doe alles wat tegen de regels is van mijn vorige werkgever (Tommy Hilfiger). Ik combineert allerlei wereldkleding en kleuren”. Dit is een droom, die drie jaar geleden werkelijkheid werd, toen zij op haar 40e verjaardag de sleutel van de winkel kreeg.

Vrolijk
Het enthousiasme van Valkenburg spat ervan af. En dat, plus haar bijzondere aanbod, is niet onopgemerkt gebleven. Haar klanten komen zelfs uit België en drie dames uit Rusland zijn inmiddels vaste klant. “Ze zijn gek op het label TucTuc.” Ook steeds meer mensen uit de buurt, van Het Funen, het KNSM-eiland en IJburg ontdekken STA design. Want voor bijzondere kinderkleding, die je niet in de grote winkelketens vindt, moet je hier zijn. Met aandacht ingepakt, in een zelf genaaid tasje, met cellofaan en strik. “Mensen die hier komen zijn altijd vrolijk”.

Bijdragen 
Reacties