Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis 3

Laatste slager bij vroeger abattoir

“Wij zijn eigenlijk een uitstervend ras”

Slagerij Bartels, de laatste slagerij bij het vroegere abattoir in Oost.

Het gaat hem duidelijk aan ’t hart. Ton Bartels (1950) ziet de strijd van kleine ondernemers tegen het grootwinkelbedrijf als verloren.

Slagerij Bartels is nog de enige overgebleven slagerij in de buurt van het vroegere abattoir in Oost. In de Niasstraat, een zijstraat van de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost, op nummer 5, heeft altijd een slager gezeten. Van 1924 tot 1938 slager Hinke, daarna Bartels senior en vanaf 1980 zijn zoon Ton. Eerst was hij een van de vele slagers dichtbij de veemarkt en het slachthuis. Maar dat veranderde toen het abattoir in 1984 werd gesloten. Er veranderde meer. Bartels: “Vroeger zaten er om de hoek lagere scholen. Toen verkochten we wel 100 tot 150 kroketten tussen de middag, aan de moeders. Er stonden lange rijen voor de deur. We hebben een periode gehad van alleen maar buitenlanders, vanaf 1985. Nu is het publiek weer aan het veranderen, omdat appartementen verkocht worden.”

Ook het koopgedrag is veranderd. “Mensen nemen geen kilo vlees meer, maar één of twee karbonaadjes en kant-en-klaarmaaltijden.” Daar speelt Bartels op in. Naast de favoriete, rijk gevarieerde en zelf gebraden vleeswaren, verkoopt hij: ‘gewoon’ goed vlees, kant-en-klaarmaaltijden zoals lof of andijvie met aardappelen, bami en ’s winters stamppotten.
Verder verzorgt hij bedrijfslunches compleet met melk en fruit en verkoopt hij veel belegde broodjes. “Ook met hagelslag en pindakaas”, roept Tineke, een van de twee dames achter de toonbank. De rollen zijn hier duidelijk gescheiden. De dames helpen de klanten. En: “Ton is de vrolijke noot achter het blok”, zegt Tineke. De sfeer is gemoedelijk. “Klanten komen voor extra aandacht; het ‘volkse’ heb je hier nog, een praatje, lachen...; je deelt de goede en de slechte dingen.”

Bartels: “ik blijf hier nog effe. Ik heb eerdaags m’n AOW, maar de zaak gaat door.”

Bijdragen 
Reacties (3)

BuurtbetrokkenBuur

Niet alleen een begrip in onze buurt
ook zeer buurtbetrokken
Ik herrinner me nog een geweldige lunch verzorgd voor bewoners van het Flevohuis gedurende het Flevopark festival in 2006. Opnieuw bedankt daarvoor kom binnenkort weer een iets kopen en de speciale groeten aan Tineke die me vroeger ook goed geholpen heeft. Groet Rens

,
24 jul 2017,13:35

Kanjers

Beste familie bartels
Juli zij een begrip on Amsterdam oost
Vroeger kwam ik er altijd toen ik daar nog woonde nu kom ik er af en toe als ik bij mijn helaas overleden moeder was dan gong ik daar vlees voor haar halen ik hoop dat ze er nog velen jaren blijven ze verdienen pluim aks de beste slagerij

Carla akkerman
,
23 jul 2017,17:36

herinneringen

Wat leuk om te zien Ton.
Vaak bij je vader in de Niastraat geweest,als we kleding gingen kopen in Amsterdam.
Kregen we lekkere plek Berliner van hem.

Wieneke Kroon Bartels. Van tante Mien en ome Jaap uit Krommenie.
,
31 aug 2015,17:56
Reacties (3)