Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis

Stoofgerechten in een nieuw jasje

“Oudere mensen weten nog hoe je stoofpot maakt en hoe het smaakt, mijn generatie niet”.

“Steve’s Stove” verkoopt langzaam gegaarde gerechten, met een filosofische visie.

Julia van Boven (1991) is aan het woord. Zij laat Amsterdammers kennismaken met de stoofgerechten die haar vader, Steve, vroeger voor haar en haar zusjes maakte. Het was ook zijn idee: winkels in Amsterdam openen waar je langzaam gegaard eten kunt kopen. En zijn dochter Julia bracht dit in de praktijk. Tussen september en oktober 2015 opende Van Boven drie winkels, een in Oost, West en Zuid.

Lekker eten door lang garen
In Oost zit “Steve’s Stove” in de Czaar Peterstraat 135 in een klein, knus winkeltje aan de zonzijde. Hier kun je een kop koffie drinken, potjes met zelf ingelegde groenten, chips, chocola, kookboeken en bijvoorbeeld zelf te maken likeur kopen, maar vooral heerlijke stoofgerechten ter plekke nuttigen of meenemen.
Klanten zijn vooral werkende mensen vanaf 25 jaar en “ouderen die van heel lekker eten houden”.

Filosofie
Julia van Boven werkt met een duidelijke visie. Zij is een afgestudeerd filosofe met ethiek als master. Zij volgt René Gude, voormalig “Denker des Vaderlands” in zijn opvatting, dat naast het Ware, het Schone en het Goede, ook het Lekkere heel belangrijk is.
Het Ware betekent voor haar, dat je aandacht geeft aan kennis over het eten. Bijvoorbeeld door mee te lopen in het slachthuis en een bezoek te brengen aan de boer; Het Schone betekent: mooie winkels waar het aangenaam is en waar het eten mooi gepresenteerd wordt; Het Goede, dat je zoveel mogelijk milieu- en diervriendelijk te werk gaat; Het Lekkere, daar staat of valt het mee: “Als het niet lekker is, houdt het op”.

Het eten wordt in Amsterdam-West bereid. De chef-kok heeft lange tijd voor Jonathan Karpathios gewerkt, eigenaar van restaurant “Vork en Mes”, een man met een missie.

Plannen
Van Boven zit vol plannen. Beneden wil ze nog een leuk winkeltje met zithoekje voor de lunch maken. Verder wil ze het aanbod uitbreiden, grotere cateringopdrachten binnen halen, eventueel nog een winkeltje in de Jordaan openen en in de zomer met een “Steve’s Stove Food-truck” de festivals afgaan.
Maar eerst “ga ik heel hard werken zodat het een succes wordt”. En lachend voegt ze hieraan toe: “ik ben nu wel gaar”.

Bijdragen 
Reacties