Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis

Hoog en laag bij Van Pampus

Boekhandel als ontmoetingsplek

“We hebben hier in boekhandel van Pampus een sfeertje zoals in het vroegere radioprogramma ‘In de Rooie Haan’”.

Van Pampus
Buiten is het koud en nat, maar binnen is het knus in Boekhandel van Pampus.
Carel van Pampus (1955) runt sinds augustus 2009 een boekhandel op het KNSM-eiland. “Hier kun je met helder weer Pampus zien liggen”.

Industrieel erfgoed
Samen met zijn vrouw, die boven de winkel een yogastudio heeft, trok hij in Loods 6. Dit industriële erfgoed, gebouwd als overslag- en douaneloods voor de voormalige Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM), is nu een bedrijfsverzamelgebouw. De diepe ligging van de boekenwinkel herinnert aan de oude tijd. Ook de inrichting met het houten meubilair, Perzische vloerkleden, een houten modelschip en de warme kleuren. Van Pampus: “We hebben een industrieel, huiselijke sfeer. Door de architectuur van de oude koffieloods onderscheidt deze boekwinkel zich van andere”.

Van hoog tot laag opgeleid
Van Pampus: “Je stemt je aanbod af op de buurt waar je zit”.
Buurtbewoners zijn hoog opgeleid, met een redelijk inkomen, en ook wat ouder publiek. Die laatste groep is bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in filosofie. Daarom organiseert hij regelmatig series filosofielezingen. Ook publiek uit Amsterdam-Noord weet de winkel te vinden sinds het Azartplein-pontje vaart. En schoolkinderen van groep 8 leren hier met de klas bijvoorbeeld voorlezen voor groep 1 . “Het publiek komt uit alle lagen van de bevolking”.

Koffiehoek
In de boekwinkel vind je literatuur, kinderboeken, filosofieboeken, boeken over het Oostelijk Havengebied, thrillers, kookboeken, maar ook yoga-benodigdheden, Art-house-dvd’s, handgemaakte postkaarten, een OV-chipkaart-oplader en een koffiehoek. De koffiehoek verbindt de yoga- en winkelbezoekers met elkaar. Er is namelijk een inpandige trap en gezamenlijk ingang. Hoog en laag met elkaar verbonden.

Lezingen
De winkel biedt elke maand plek aan ondernemende ZZP-ers, en er zijn regelmatig lezingen, optredens en boekpresentaties.
Het gaat Van Pampus om de gezelligheid en tevreden klanten. De boekpresentaties zijn wat dat betreft een daverend succes. Zelfs minister Bert Koenders was onlangs te gast.

Over de toekomst is Van Pampus positief: “De buurt weet deze winkel te vinden. De winkel overleeft mij wel”.

Bijdragen 
Reacties