Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Voorwerp 8 1

Gebakskist

1933 - 1962

Een gebakskist van Maison Haen.

Deze gebakskist, uiteraard met deksel, werd gebruikt om bestellingen weg te brengen. De dozen met gebak werden in de kist geplaatst. Lopend of op de fiets bracht een van de werknemers banketbakkerij Haen het gebak naar het bezorgadres. Als hij op de fiets ging, droeg hij de kist vóór op zijn buik met behulp van leren riemen om zijn nek en om de kist, zodat hij zijn handen vrij had om te fietsen. Wil Haen vertelde dat de gebakskisten van haar vader niet bij een firma werden gekocht maar van oude planken door een handig iemand (b.v. oom Piet) werden vervaardigd. Ze waren dan ook verschillend van maat. Geen kist was hetzelfde.Ze waren vrij zwaar omdat allerlei soorten planken werden gebruikt. De letters en cijfers werden er door een klusjesman op geschilderd. Er waren ongeveer 40/50 kisten in omloop. Ze bleven vaak bij klanten staan na een bestelling (in die tijd werd nog bijna alles aan huis bezorgd) en werden door een loopjongen op een bepaalde dag allemaal tegelijk opgehaald. Ook kwitanties werden dan geïnd.

informatie van Jo en Wil Haen, 2011

Reacties (1)

ROel

Leuk om weer eens zo,n stuk nostalgie te zien, de gebakskist. Vroeger werkte ik als schooljongen bij de banketbakker bij ons in de buurt, bakkerij Theuns in Geleen, helaas de bakkerij bestaan allang niet meer. In eerste instantie werkte ik als afwasser, maar al snel moest ik ook gebakjes thuis bezorgen.
Een hel was het, want je moest met één hand aan het stuur fietsen. Met de linkerhand hield je de kist vast en de andere kant van de kist hield je in de heup. Voor het gemak was er nog een band die om je nek en je schouder ging, hierin werd de kist dan gehangen. Al met al een gestuntel van jewelste. Maar ook de straten waren vroeger anders, klinkers en kinderkopjes waren grote obstakels. Het was altijd een verrassing als de klant tevreden was. 's Zaterdag was er de vaste klant, de directeur van een grote wasserij in Geleen. Het was een hele goeie vaste klant en ik krijg daar altijd twee gulden fooi.
Ja, het was toch een hele leuke en spannende tijd en ik denk er heel vaak aan terug

,
22 nov 2012,13:59
Reacties (1)