Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli 8

‘Doe Maar’ popgroep prijst patroon

Er stroomden 80.000 mensen door de Pretoriusstraat. De middenstand had een braderie georganiseerd.

28 januari 2007 beleeft de popmusical 'Doe maar’ haar première. Dat is 25 jaar na het eerste succesnummer ‘Bom’ van de popgroep met die naam. In de musical wordt het verhaal verteld van hun legendarische concerten. Vooral vrouwelijke fans gaven alles om daar hun idolen te ontmoeten. Van de jaren zeventig naar de jaren tachtig van de vorige eeuw was 'Doe Maar’ een ware rage, een fenomeen, dat generatieverschillen overbrugde.

Op 16 april 1983 stroomden er door de Pretoriusstraat —volgens schattingen van politie en pers— ongeveer 80.000 mensen. De middenstand, verenigd in een actieve winkeliersvereniging, had een braderie georganiseerd. Voorzitter was de fotograaf van de straat, de heer Steggerda. Hij had zijn winkelatelier op nummer 50 voor de gelegenheid naar buiten verplaatst. Pretorius Tweewielers op nummer 88 had een feest van fietsen op zijn stoep. Al de winkeliers hadden op dergelijke wijze hun steentje bijgedragen. De hele straat en het plein waren door de politie autovrij gemaakt.

Er ontstond een geweldig feest met oude ambachten, dansgroepen, kinderspelen op het plein, journalisten. Om acht uur in de ochtend waren alle kramen opgebouwd en de eerste bezoekers kwamen meteen. Er was vooral veel popmuziek.

Borduur Boutique Bernardina op nummer 37 had een vrolijke kraam met strengen wol in alle kleuren van de regenboog. Die dag was er voordelige haakwol en een gratis patroon. Er verscheen vooraf zelfs een berichtje in het Stadsblad: "Tijdens de braderie zal er bij de Borduur Boutique een gratis haakpatroon van een Doe-maar-trui verkrijgbaar zijn."

Van de grammofoonplatenmaatschappij ‘Telstar’ ontving ik daarop het volgende verzoek: "Uit een krantenknipsel is ons gebleken dat u een Doe Maar haakpatroon aanbiedt. Als platenfirma van Nederlands populairste popgroep stellen wij er prijs op een eksemplaar van dit patroon te mogen ontvangen. Afd. pers en promotie."

Reacties