Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli 8

Het stramien van 'De Nachtwacht'

De opvallendste koper is een vaste klant, een stevige kerel, getrouwd, vijf of zes kinderen.

Mijn schoonmoeder en ik runden de handwerkwinkel van mijn vrouw toen ze in het ziekenhuis lag. Op een maandag kon ik haar niet bezoeken. Te druk. We verkochten die middag liefst vier stramiens met ‘De Nachtwacht’. De Rembrandt is afgedrukt op een katoenen ondergrond met 45 'dubbele' draden op 10 centimeter’, afmeting 120 bij 60 cm, het aantal kleuren bedraagt meer dan zestig. Strengetjes dunne wol in al die kleuren worden erbij gezocht. De borduurster kan beginnen.

De opvallendste koper is een vaste klant, een stevige kerel, getrouwd, vijf of zes kinderen. Zijn tweede vrouw heeft de leeftijd van zijn oudste zoon. Zij verdienen de kost met handel in rashonden en een dierenpension aan huis. De jonge vrouw borduurt wel graag. Maar bedenk eens: op tien vierkante centimeter bevinden zich 2025 kruissteken. Het wil zeggen dat ‘De Nachtwacht’ bijna 150.000 steken bevat. Hoeveel kruissteekjes denkt u in een uur te kunnen maken? Het enorme werk vordert gestaag. Zij komt geregeld haar strengetjes ophalen. Op een dag komt hij de winkel binnen en zoekt een omlijsting uit. Het voltooide werkstuk wordt met goud omrand. Als afsluiting gaat de hondenhandelaar naar de slager, sprekend: "Breng een grote biefstuk naar die mensen van de winkel hiernaast, want 'De Nachtwacht’ is klaar". De biefstuk was zo groot dat we er zes dagen van konden eten.

Uit pure trots, vertelt zijn vrouw mij later, belt hij het Rijksmuseum op. ‘De Nachtwacht’ moet in het museum. De conservator complimenteert hem: "Maar mijnheer, u moet toch zelf genieten van het mooie dat uw vrouw heeft gemaakt."

Reacties