Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Een boekwinkel die je niet koud laat

“Dit is een winkel voor jou!”

Boek- en dvd-winkel Vrolijk voor Gay- en Lesbianboeken en DVD’s

Bezienswaardigheid
Een bijzondere boekwinkel, op een van de drukste plaatsen in de stad, Paleisstraat 135, is boek- en dvd-winkel Vrolijk; een winkel gespecialiseerd in Gay- en Lesbianboeken en DVD’s en alles wat ermee samenhangt.
Voor de een een serieuze plaats, waar je bijvoorbeeld over achtergronden en geschiedenis van homo-emancipatie kan lezen, voor de ander een bezienswaardigheid.

Een winkel die je niet koud laat
Verwondering bij toeristen die in eigen land gediscrimineerd worden; gêne bij mensen die per ongeluk hier verzeild raken; pesterijen onder groepjes jongeren die lacherig een zondebok in hun groepje aanwijzen: “Dit is een winkel voor jou!; en vertedering bij ouders die vertellen dat hun zoon of dochter nét uit de kast is gekomen, en die advies vragen welk boek geschikt is voor zijn of haar prille liefde.

Antoine van den Berg (1971), sinds april 2014 de enige vaste medewerker bij boekhandel Vrolijk, maakt al deze emoties mee. Na de grote verbouwing en overname door een nieuwe eigenaar, runt hij de winkel.

Breed LGBT-aanbod
Van den Berg: “Oorspronkelijk was boekhandel Vrolijk een linksgeoriënteerde winkel die in 1984 ontstond, toen de homo-emancipatie nog in de kinderschoenen stond. Nu is het een gespecialiseerde winkel met een breed aanbod van boeken, dvd’s (voornamelijk Art-House, en geen porno), Regenboog-gadgets, ansichtkaarten, beeldjes en snuisterijen. Alles gericht op LGBT: Lesbisch, Gay (homosexueel), Bisexueel en Transgender.”
Romans verkoop hij het meest, bijvoorbeeld de series van Jan Guillou en Jonas Gardell, of boeken van bekende auteurs als Edmund White en David Leavitt. En tijdens de ‘Gay-pride’ lopen de Regenboogvlaggen heel goed.

zoenende boertjes
De helft van de bezoekers is toerist. “Zij kopen eerder de klassiekers, zoals beeldjes van twee zoenende boertjes of boerinnetjes of ansichtkaarten”.
Omdat de winkel in zijn soort uniek is, loopt de verkoop van boeken via internet ook steeds beter.

Prettige plek
De koffiehoek op de eerste etage en de mogelijkheid gratis gebruik te maken van WIFI, zorgen voor een vast aantal bezoekers. Vaste klanten komen regelmatig vragen of er iets nieuws is. Buurtbewoners, vaak wat oudere mensen, komen regelmatig voor een praatje. De winkel komt bij mij over als een ‘veilige haven in de drukke stad’. Hierop reageert Van den Berg: “Zo moet het zijn: dat iedereen zich hier prettig voelt”.

Bijdragen 
Reacties