Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli

Ook Borduur Boutique ruiten aan diggelen

Duizenden splinters spatten in, op en onder de bollen wol. Een ramp.

De eigenaar van wasserette Robina, hoek Pretoriusstraat-Paardekraalstraat begrijpt maar niet waarom zijn ruit is ingegooid. Misschien omdat hij buitenlandse ondernemer is? In hetzelfde huizenblok, hoek Ingogostraat, is Ratermans Speelgoedwinkel. Na zeven ruiten te hebben vergoed, heeft de verzekering hem uitgeschreven. Gooide een boze klant zijn ruiten in? Nee, het serie-ingooien van etalageruiten heeft een andere reden.

Een buurman die tegenover de Ingogostraat woont en in die sombere nacht de slaap niet kan vatten, ontdekt iets: "Ik keek naar buiten. Een gebogen figuur in lange zwarte jas deponeerde op enige afstand van elkaar bakstenen op de stoep en verdween daarna in de zijstraat. Vreemd".

Even later hoort hij richting Paardekraalstraat een rinkelend geluid. En dan: weer gerinkel. Het geluid komt dichterbij. Ook de enorme ruiten van de Borduur Boutique nr. 37 vallen aan diggelen. Duizenden splinters spatten in, op en onder de bollen wol. Een ramp. Vervolgens gaat ook de laatste baksteen door de splinternieuwe ruit van Raterman. De wakkere buurman heeft de politie al aan de lijn. Toevallig post de politie die nacht op het Steve Bikoplein. Ze willen weten wie steeds inbraken pleegt bij fotohandel Steggerda, nr. 50.

De politiemensen reageren meteen en arresteren de ruiteningooier die zich schuw verschuilt in portiek Ingogostraat 6. De opgeroepen, slaperige winkeliers bespreken de gebeurtenis en de politie verzamelt ondertussen aangiften. Langzaam begint de nieuwe dag. Het miezert. Er komt voor nr. 37 een tafel op straat te staan want bakker Honig, nr 22 serveert ons allemaal zojuist gebakken broodjes en warme koffie. Een uniek dageraad-treffen.

De man in lange zwarte jas blijkt een straatarme drugsverslaafde te zijn die tegen betaling ruiten ingooit. Zijn opdrachtgever is de glashandelaar die de zeven ruiten aan de speelgoedwinkel heeft geleverd en verder ruiten op maat klaar heeft staan voor al zijn slachtoffers, kennelijk rekende hij op Ratermans warme aanbeveling: 'Snelle levering'.

Reacties