Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marc de Winter door Fleur Lis

Mode voor heren

“Mannen zijn honkvast”

‘De Winter herenmode’ aan de Linnaeusstraat 197 met merk-pantalons, chino’s, jeans, overhemden, ondergoed en echte klassieke herenmode.

Dat mannen honkvast zijn, ervaart Marc de Winter (1971) in zijn winkel, ‘De Winter herenmode’ aan de Linnaeusstraat 197. Daar heeft hij een schare trouwe klanten.
Hij is de derde generatie in dit familiebedrijf. Zijn opa had met zijn acht broers en twee zussen wel 17 á 18 zaken met klassieke herenmode in Amsterdam. Ze vormden de ‘Gebr. de Winter herenmode’. In de loop der tijd dunde de familie uit en werden de winkels overgedaan aan medewerkers, op één winkel na. Dat is de winkel in de Linnaeusstraat die al sinds 1930 bestaat.
Marc de Winter is boven de winkel geboren waar zijn ouders 45 jaar werkten. Op 23-jarige leeftijd nam hij de vrijetijds kledingzaak ‘shop 64’ schuin aan de overkant over. In maart 2008 besloot hij, na het pensioen van zijn ouders, deze winkel en die van zijn ouders samen te voegen tot één winkel op nummer 197 . Zijn ouders hebben hem altijd gesteund en ze springen nog steeds bij, bijvoorbeeld als hij op vakantie is. En bijna dagelijks vragen klanten hoe het met ze gaat.

De maten weten
Dat zijn klanten zo trouw zijn , heeft volgens De Winter te maken met zijn kwaliteitsspullen, zijn klantvriendelijkheid, deskundigheid en goede service. “Mannen vinden het lekker onder het genot van een kop koffie geholpen te worden, en vinden het fijn dat je de maten weet en eerlijk advies geeft. Als het niet staat, zeg ik dat ook. En ze zien altijd hetzelfde gezicht in de winkel”.

Merkenvast
Wat de winkel onderscheidt van andere kledingzaken is: “Dat we hier ook echte klassieke herenmode hebben: bretels, manchetknopen, klassieke pantalons, kamerjassen en strikken”.
Het meest verkoopt De Winter pantalons, chino’s, jeans en overhemden. Allemaal merkkleding uit het midden-hoog-segment: een broek is bijvoorbeeld gemiddeld 100 euro. Verder verkoopt hij veel Schiesser ondergoed. “Daar zijn we misschien wel de grootste verkoper van in Amsterdam, ook met onze online-verkoop”.

Ouder en er toch jonger uitzien
Het aanbod in de winkel verandert als een golfbeweging, met de mode mee. De doelgroep is mannen van 30 tot 100 jaar. “De mannen veranderen, worden moderner: De oudere man gaat er ook jonger uitzien. Broeken zijn tegenwoordig strakker, kleden meer af, en dat staat vaak jonger”.

Continuïteit
De buurt is sterk veranderd in de afgelopen jaren. Was het oude Polderweggebeid vroeger een rustige buurt met een melkfabriek en politiebureau, nu is de buurt levendiger door winkelcentrum Oostpoort en de nieuwbouw. De nieuwe buurtgenoten weten de winkel te vinden en oude klanten die verhuisd zijn blijven terugkomen. Dat de winkel een monument is, past helemaal bij De Winter. Hij houdt van continuïteit. “Je moet doen waar je goed in bent”.

Bijdragen 
Reacties