De Gruyter op het Zonneplein en van der Pekstraat
De komst van Grootgruttersbedrijf 'De Gruyter' veranderden het hele boodschappenpatroon.
-
In het filiaal van De Gruyter op het Zonneplein. Met mijn snoepje van de week, derde van links. Deze winkel was nog een bedieningszaak. (foto: 1959, Jan Wiebenga)
Buurtwinkels
Als ik het woord buurtwinkel hoor denk ik meteen aan Blees, Klik, Kist en Janus. "Wie zijn dat", zult u zeggen? Blees was een kruidenierswinkeltje, Klik een winkel in huishoudelijke artikelen, Kist de groentenman en Janus onze bakker. Deze vier buurtwinkels, met een melkboer in de familie, bevonden zich in het laatste stuk van de Van der Hoopstraat, bij de Van Hallstraat, waar we woonden. Zij hielden ons in leven. Je hoefde niet ver te lopen om de noodzakelijke boodschappen te doen. Luxe was uit den boze. De behoefte om nu eens lekker te gaan winkelen was niet aanwezig. Je haalde wat je nodig had en dat was het.
Grootgrutters
Dat veranderde aarzelend met de komst van een grootgruttersbedrijf, genaamd 'De Gruyter'. Gelijk met concurenten kruideniers als 'Albert Heijn', 'Simon de Wit', 'De Spar', 'Sperwer' en 'De Vana'. De eerste jaren waren dat bedieningszaken en later in de vorm van zelfbediening. Met de komst van deze winkels veranderde het hele boodschappenpatroon. Je ging vanaf nu winkelen. Persoonlijk vind ik het niet zo nodig om te winkelen maar mijn vrouw denkt daar heel anders over. Daar wind ik me niet over op. Vrouwen worden in dat opzicht nooit als mannen, dus laat ze winkelen. Als ze mij maar gewoon laat halen wat ik nodig heb?
Toen ik mijn vrouw ontmoette werkte ze al een tijdje in een winkel van De Gruyter. Eerst op het Zonneplein en later in de Van der Pekstraat in Amsterdam-noord. Zij was voor mij het snoepje van de week bij De Gruyter. Dat beeld raak je niet meer kwijt of je wilt het niet meer kwijt raken.
Aanpassen
Als ik nu om mij heen kijk zie ik bijna geen enkele oude buurtwinkel meer. Dat is voor mij en mijn generatie heel vervelend. Ons aanpassen aan deze geheel nieuwe situatie was niet zo makkelijk. In plaats van voor de toonbank te vragen naar een artikel moest je het zelf maar opzoeken in de vakken. Maar dat zal voor de komende generaties eenzelfde beeld geven. Zij zullen het zeer vervelend vinden als zij om zich heen kijken en geen enkele supermarkt meer ontdekken, en alles via internet moeten kopen. Ik vraag me wel eens af waar dat allemaal naar toe moet? Tegen de stroom in zie ik ook een trend om weer naar de aloude buurtwinkel terug te gaan. Maar dat zal wel een utopie zijn. Aanpassen doe ik dan alleen nog als de euro in een gulden veranderd.
-
Wie kent niet het 'Snoepje van de week' van grootgrutter De Gruyter. De slogan was een begrip in de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Het bord geeft duidelijke informatie en zelfs de kleine lettertjes waren toen nog te lezen. (foto: Bossche Krant, 5e jaargang, nr.8, 1960)
Bijdragen
Reacties (8)
Reacties (8)
Re: Re: Oude kruideniers
VANA is genoemd VAN Amerongen
Re: Oude kruideniers
Oude kruideniers
Vergeet de kruidenier Amerongen niet, deze was o.a. gevestigd hoek Van der Pekstr./ Van der Pekplein tegenover bedenzaak Burgers.
Re: chocolade reep
Met de oude wikkel in de hand ik weet het niet want het sttat er niet op
de gruyter.
Jan je stukje gelezen heel leuk geschreven!!
Ga zo door!! Loes.
chocolade reep
Leuk om dit te lezen! Weet u misschien nog het gewicht van de chocolade reep van het eigen merk van de Gruyter? Stomme vraag, maar het is een weddenschap!
mooie foto
zie ook
www.nostalgiekrant.nl/geschiedenis_van__Piet%20de%20Gruyter%20&%20Zn.htm
de gruyter
Wat een leuk artikel en foto over de Gruyter in van der Pekstraat.En wat veel snoepjes van de week achter de toonbank!Ik heb zelf ook in Amsterdam-Noord gewerkt bij de Gruyter op het Spreeuwenpark,toen daar een vleeswaren-toonbank kwam,en op het buikslotermeerplein,toen de grooste supermarkt van de Gruyter.Ik heb bij heel veel winkels van de Gruyter in Amsterdam en buiten Amsterdam
gewerkt,zowel toonbank-winkels en Zb-winkels en de supermarkten,en ook nog diversen noodwinkels.Toen het slecht ging met de Gruyter heb ik bij diversen winkels alleen gestaan,daarvoor 7 mensen in die zelfde winkel!