Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Ellen De Jong door Fleur Lis

Brood voor de huid

“Je ziet vaak aan de huid en de levendigheid van het kind, dat het beter gaat”.

‘Bakkerij Met Zonder’, glutenvrije bakkerij in Amsterdam, met brood en gebak zonder gluten, lactose en geraffineerde suikers

De enige glutenvrije bakkerij in Amsterdam
Het is stil rond gebouw ‘The Wale’ op de Oostelijke Eilanden. De architectuur is bijzonder, maar er is méér wat de aandacht trekt. Want in de Baron G.A. Tindalstraat 148 is sinds december 2016 een bijzondere bakkerij.
‘Bakkerij Met Zonder’ is de enige glutenvrije bakkerij in Amsterdam. Hier koop je vers brood en gebak zonder gluten, lactose en geraffineerde suikers, maar met onder andere teff (een voedzaam Ethiopisch graan), boekweit, haver en ongeraffineerde palmsuiker uit Indonesië.

Lekker
Lactose- en glutenvrij brood was tot voor kort niet verkrijgbaar of niet echt lekker. Daarom begon Ellen De Jong (1984), een Vlaamse met een zoon van twee, zelf te bakken. Eerst voor anderen, maar nu heeft zij samen met collega’s een eigen winkel en bakkerij. Naast vier soorten brood, verkoopt ze haverkoeken, gebak, chocola, ontbijtgranen, muesli, crackers en steeds méér. Het assortiment groeit gestaag. Mensen komen vaak voor brood, maar kopen dan ook iets lekkers, zoals bananencakes of appeltaartjes.

Met liefde
Op haar website staat dat de naam ‘Met Zonder’ betekent: ‘Met liefde, Zonder toevoegingen’. De Jong: “Ik zou niet een gewone bakkerij willen hebben. Wat wij met klanten hebben... ze zijn zo dankbaar. Ze willen allemaal dat we blijven”.

Beperkt door voedselallergie
De klanten zijn jong en oud, uit de buurt en van ver. Negentig procent van de klanten heeft een voedselallergie of -intolerantie. Anderen willen gezonder en gevarieerder eten. Diëtisten van ziekenhuis ‘het OLVG’ sturen mensen met ‘Coeliakie’ inmiddels door. Als je ‘Coeliakie’ hebt word je ziek van gluten. “Coeliakie heeft een grote impact op je sociale leven. Mensen kunnen hier hun verhaal kwijt”. De meeste klanten kent De Jong bij naam en van veel klanten weet ze wat zij of een ander gezinslid wel en niet mogen eten. “Van nieuwe klanten weet ik hoe het is als een kind moet overschakelen naar lactose- of glutenvrij brood. Dat is lastig. Maar het is mooi als je aan het kind ziet dat het beter gaat. Dat zie je vaak aan de huid. En het kind is levendiger”.

Grote dromen maar klein beginnen
De klantenkring groeit. Mensen uit Zuid en het Centrum komen zaterdags naar ‘Met Zonder’ op de Zuidermarkt. De bakkerij levert daarnaast ook aan horeca en winkels. De Jong heeft grote dromen. “We willen ons hartige assortiment uitbreiden, bijvoorbeeld met quiches en pizzabodems, en uit de horeca komt de vraag naar burrito-wraps”. “Ik heb de stiekeme hoop ooit voor de zorgsector en bijvoorbeeld hotels een goed, gezond afbakbroodje te kunnen produceren. Maar we willen klein beginnen”.

Bijdragen 
Reacties