Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Frans Oehlen 8 13

Van 'De Weegschaal' tot 'Natuurwinkel Waterlooplein'

Op 5 maart 2009 ging Natuurwinkel Waterlooplein open; bedrijfsleider is Govert Baanders. De avond ervoor was het sluitingsfeest van de winkel even verderop waar hij tot dusver werkte: biologische winkel De Weegschaal. Hiermee kwam een einde aan een zaak die in 1973 door zijn ouders, Antonia en Bert, was opgericht: een bijzondere buurtwinkel….

Groeiende belangstelling milieu en voeding

Rond 1970 kreeg een groeiend aantal, vooral jonge mensen belangstelling voor zaken als een goed milieu en gezonde voeding. In Amsterdam ontstonden tal van initiatieven om idealistische voedingswinkeltjes op te zetten, waarvan de meeste echter maar kort bestonden. Van deze ‘beweging’ zou De Weegschaal het langst blijven bestaan als zelfstandige zaak (behalve biologische bakkerij Paul Annee). De winkel startte op het adres Oude Waal 24 in de Nieuwmarktbuurt. Het was een kleine zaak –maar mét leestafel- die zich destijds omschreef als ‘biologisch-dynamisch’.

Ik leerde er producten kennen als gierst, tamari, zeewier en tahin. Groente en fruit –uiteraard onbespoten- werden gebracht door boeren uit de omgeving, zoals Hans Wolterbeek uit Badhoevedorp, een pionier op het gebied van biologische landbouw. En soms werd zelf de boer opgegaan, zoals die ene keer dat ik meeging om ergens een flinke hoeveelheid mierikswortel uit de grond te halen.

Verzet tegen de metro

Het was ook de tijd dat de Nieuwmarktbuurt landelijk in het nieuws begon te komen vanwege het verzet tegen de aanleg van de metro dwars door de buurt, de sloopplannen en de gevreesde cityvorming. De Weegschaal deed volop mee binnen de Actiegroep Nieuwmarkt; zo kon je in de etalage de laatste editie van de actiekrant lezen en om 6 uur ging de telefoon op radiostand, zodat bellers het laatste bulletin van de Nieuwmarkt Nieuwsdienst konden horen.

Hoewel de metro er kwam, werd met de acties veel bereikt. In de nieuwe plannen voor de buurt was er aandacht voor de gewenste mix van wonen, spelen, werken, leren en winkelen. Maar het zou nog jaren duren voordat deze plannen werden gerealiseerd. Door alle werkzaamheden in de buurt verloor De Weegschaal nogal wat klanten. Uiteindelijk -in 1986- verhuisde de winkel naar Jodenbreestraat 20, in de hoop nu op een gunstiger locatie te zitten.

Jodenbreestraat

De eerste periode hier verliep voorspoedig. Dat veranderde toen de winkel midden jaren negentig jarenlang te maken kreeg met de ingrijpende renovatie van de straat. Zo moest het Maupoleum -de kolos aan de overkant- plaats maken voor de Theaterschool, kantoren, winkels en eetgelegenheden. Na de renovatie kwam goed de loop in de straat en kreeg ook De Weegschaal een groeiende klandizie. Trouwens: gezonde voeding zat in het algemeen in de lift en het assortiment aan producten nam toe. Hierdoor barstte De Weegschaal echter steeds meer uit zijn voegen. Toen deze winkel werd benaderd door de keten De Natuurwinkel voor het samen opzetten van een nieuwe vestiging, ging het perspectief lokken van een nieuwe, grote zaak.

Uiteindelijk gingen de schuifdeuren open van een winkel, die in buurtblad ‘Opnieuw’ werd aangeduid als ‘Riante buurtsuper’: de Natuurwinkel Waterlooplein. Het is het tiende en grootste filiaal in Amsterdam van ‘De Natuurwinkel’, met een vloeroppervlakte van meer dan 500 m2, een échte speciaalzaak. Ik kan er nu ook terecht voor producten, die vroeger niet in natuurwinkels voorkwamen, zoals pesto en zeekraal, graansoorten als amarant en quinoa, biologische biefstuk en prosecco.

Reacties (7)

ANAND

De Weegschaal was een geweldige Winkel. Als ie nog bestaat dan duim omhoog. Wat een goeie winkel was dat, waar je de liefde en betrokkenheid aan alles proefde. Geen enkele winkel in Amsterdam had dat.. Uit zo'n winkel kwam je opgeladen terug, opgeladen in de goeie zin, met zin in koken, natuur en schaatsen, ha ha, bij wijze van spreken natuurlijk. En soms urenlang kon je je verdiepen in de producten. you can download https://b4blog.net and also check out https://driverbooster5.com

anand
,
30 okt 2018,13:20

Ekoplaza

De Weegschaal was een geweldige Winkel. Als ie nog bestaat dan duim omhoog. Wat een goeie winkel was dat, waar je de liefde en betrokkenheid aan alles proefde. Geen enkele winkel in Amsterdam had dat.. Uit zo'n winkel kwam je opgeladen terug, opgeladen in de goeie zin, met zin in koken, natuur en schaatsen, ha ha, bij wijze van spreken natuurlijk. En soms urenlang kon je je verdiepen in de producten.. Sorry, maar de Ekoplaza winkels die ik ken missen die oorspronkelijke inspiratie ten ene male ..too big too, commercial.

sumeru pillipes
,
8 dec 2017,16:50

klein

'De Natuurwinkel in Utrecht aan de Nachtegaalstraat meet momenteel ruim 600m2 en is daarmee de grootste Natuurwinkel.
Goodyfood te Hilversum aan het Noordse Bosje meet zelfs ruim 700m2.
Dit zijn bij ons weten zo ongeveer de grootste natuurvoedingspeciaalzaken in Nederland. http://zantiapk.com/

axcv
,
3 aug 2017,21:44

KLEIN, IETS GROTER, GROOTST

De Natuurwinkel in Utrecht aan de Nachtegaalstraat meet momenteel ruim 600m2 en is daarmee de grootste Natuurwinkel.
We hebben onderstaande vraag voorgelegd aan het kantoor van De Natuurwinkel. Het antwoord is als volgt:

Goodyfood te Hilversum aan het Noordse Bosje meet zelfs ruim 700m2.
Dit zijn bij ons weten zo ongeveer de grootste natuurvoedingspeciaalzaken in Nederland.
Maar wellicht zien wij er toch nog een enkele over het hoofd.'(http://vid-mate.net/vidmate-pc-download/)

Met dank aan de afdeling Natuurwinkel Organisatie voor dit snelle antwoord

ram
,
25 feb 2016,15:59

Naamswijziging

Even een naamswijziging: van Natuurwinkel Waterlooplein is onlangs de naam gewijzigd in: Ekoplaza Waterlooplein.

,
2 mrt 2011,16:45

Klein, groter, grootst....

We hebben onderstaande vraag voorgelegd aan het kantoor van De Natuurwinkel. Het antwoord is als volgt:

'De Natuurwinkel in Utrecht aan de Nachtegaalstraat meet momenteel ruim 600m2 en is daarmee de grootste Natuurwinkel.
Goodyfood te Hilversum aan het Noordse Bosje meet zelfs ruim 700m2.
Dit zijn bij ons weten zo ongeveer de grootste natuurvoedingspeciaalzaken in Nederland.
Maar wellicht zien wij er toch nog een enkele over het hoofd.'

Met dank aan de afdeling Natuurwinkel Organisatie voor dit snelle antwoord.

Frans Oehlen
,
25 jan 2010,10:42

klein, iets groter, grootst?

Leuk stuk! Is deze fraaie natuurwinkel niet alleen de grootste van Amsterdam, maar zelfs van heel Nederland?

Roger Dewroet
,
19 jan 2010,9:17
Reacties (7)