Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Sonja Jacobs door Fleur Lis

Van melk naar lunch

Je moet creatief blijven en inspelen op de markt

De familie Jacobs weet met de tijd mee te gaan: van melkboer naar broodjeszaak met maaltijdsalades en alles voor de lunch

Al een jaar of drie fiets ik op zaterdag rond 1 uur door de Uiterwaardenstraat in Amsterdam-Zuid. Een rustige straat. En voor het eerst valt mijn oog op de zaak op de hoek met de Vechtstraat. Dit was toch een melkboer? Op de luifel staat: Alles voor de lunch.

Ik praat met Sonja Jacobs (1978). Samen met haar zus Karin runt zij de zaak. De winkel was vroeger een buurtsuper/melkboer van de familie van Beem. Sonja: “De mensen van wie we het overnamen woonden hier; de (huidige) keuken was toen hun woonkamer.”

Buurtsuper overbodig
Vader Jacobs nam de buurtsuper in 1986 over en ging al vrij snel ook aan bedrijven leveren. Toen daar concurrentie in kwam, richtte hij zich meer op de verkoop van belegde broodjes. De komst van supermarkten met langere openingstijden maakten de buurtsuper overbodig. Mensen kwamen niet meer net voor zessen een snelle boodschap doen. De buurt veranderde: van oud naar jong, studenten en tweeverdieners. Ongeveer tien jaar geleden veranderde hij de winkelnaam in “Alles voor de lunch” .

Eerlijke zussen, harde werkers en moeders
Sonja Jacobs was acht jaar toen vader deze zaak begon. De winkel was zes dagen per week tot zes uur open. Moeder hielp vaak mee. “We waren als gezin hier werkzaam. Gelukkig woonden we niet bij de zaak. We vonden het niet altijd leuk om naar de winkel te gaan en zijn er ’n tijdje uit geweest.”
Vader Jacobs wilde dat zijn dochters andere werkervaring op zouden doen. De een ging in de gezondheidszorg werken en de ander in de reiswereld.
Sonja: “Maar toen vader vertelde dat hij de zaak wilde gaan verkopen, dachten we: Oh jéé, dat willen we niet! Laten we het gaan proberen. Nu zijn we acht jaar verder en het gaat prima. We hebben elk andere kwaliteiten. Belangrijk is dat we eerlijk naar elkaar zijn. ”
De zussen hebben hun werkdagen verdeeld. Als de één werkt, is de ander thuis.
“Half 6 ’s morgens zijn we in de winkel. En zeker tot 1 uur, kwart over 1, is het knallen.”
Maar, zegt Sonja: “We zijn ook nog echt moeder. We houden van het leven. Niet alleen werken.”

Met de tijd meegaan
De afgelopen acht jaar is er veel veranderd. De buurt, de bedrijvigheid: eind 2017 komt in kantoorgebouw Rivierstaete 1500 man werken, mensen willen gezonder eten en hebben meer haast. Maar sommige dingen veranderen niet, zoals ‘Broodje Bart’. Een klant, Bart, bedacht zelf een broodje uit de oven, met bacon, mosterd en kaas. De klant is al heel lang weg, maar het broodje is er nog. Ook de klantenkring is trouw. Sonja: “onwijs stabiel!”

De keuze is enorm: belegde broodjes, met wat je maar wenst, zelfs een broodje bal, vijf standaardsalades en van alles om zelf een maaltijdsalade samen te stellen, smoothies en in de zomer yoghurt met fruit. Alles vers en ter plekke bereid.

“De winkel staat soms bomvol, maar klanten zijn ook zo weer weg. Dat is onze kracht: een heel snelle bediening, verse producten en lage prijzen.”

Bijdragen 
Reacties