Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis

Vlieger voor papier

“Door de hartverwarmende steun na de waterschade beseffen we dat we heel speciaal zijn”.

2018
/

Papierwinkel Vlieger, Amstel 34, biedt allerlei soorten papier en materialen die je nergens anders meer kunt kopen

Historie
In een diepe, smalle, lichte winkel aan de Amstel 34, een pand van wel 300 jaar oud, is sinds 1991 papierwinkel Vlieger gevestigd.
Vlieger heeft een rijke historie in Amsterdam en daarbuiten, en bestaat al sinds 1869. De kern van het assortiment is altijd ‘papier’ geweest, van schrijf- en ontwerpmateriaal tot verduisteringspapier.

Uniek
Ook nu kun je bij Vlieger terecht voor de meest uiteenlopende soorten papier en materialen die je nergens anders meer kunt kopen; zelfs voor dingen die niet meer in productie zijn zoals griffels en leitjes of speciaal papier uit India en artikelen uit nalatenschappen of van Marktplaats.
Het merendeel wordt ingekocht bij groothandels maar een deel ook rechtstreeks van fabrieken, bijvoorbeeld origamipapier van een Japans bedrijf in Canada.

Trouwe klanten
Robert Willemsen (1957), werkt al 25 jaar bij Vlieger als bedrijfsleider. Hij en zijn collega bedrijfsleider, Mick Lemminga, zien elk jaar hordes studenten van de Mode academie, Bouwkunde of Rietveld academie in de winkel; die komen 4 of 5 jaar terug tot ze klaar zijn met hun opleiding. Verder is het publiek heel divers, overal vandaan, uit Nederland en het buitenland. Ook heel trouwe klanten, mensen die als kind al bij Vlieger kwamen voor hun schoolspullen.

Populair
Dat Vlieger populair is, bleek toen de winkel in 2009 ernstige waterschade had opgelopen. Veel mensen leefden mee. Burgemeester Job Cohen kwam langs om het personeel een hart onder de riem te steken. Meisjes van de Mode academie stonden te huilen. Willemsen: “Toen hebben we gemerkt hoe bijzonder de winkel is”.

Ouderwets in trek
Door het gebruik van de computer is de vraag veranderd. Zo zijn de Rotring pennen (pennen met verschillende lijndikten in standaardmaten) voor architecten en reclametekenaars overbodig geraakt. Soms vraagt Willemsen zich af of zijn artikelen via een webwinkel aangeboden moeten worden, maar “mensen willen de kleur van het papier zien, het papier voelen, een tubetje open kunnen draaien”. En “mensen waarderen dat we zo ouderwets blijven. We hopen nog lang door te winkelen op dezelfde manier als de laatste 25 jaar”.

Bijdragen 
Reacties