Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Fleur Lis

Humor en speciaalkaas

Kazen komen en kazen gaan

Bij ‘Alexanderhoeve Rijnstraat’ kun je terecht voor onder andere kaasspecialiteiten maar vooral ook voor deskundig advies en gezelligheid

Recept tegen winterdip
Wat wil je nog meer om je gelukkig te voelen? Humor, kaas, noten en binnenkort ook nog chocola.
Hét recept tegen een winterdip.
Voor noten en kaas kun je in Amsterdam-Zuid al 40 jaar terecht in de Rijnstraat op nummer 72.
Twintig jaar geleden kwam daar de humor van Angelo Appel (1983) bij. En per november 2018 verkoopt ‘De Alexanderhoeve Rijnstraat' ook nog bonbons.

Kennis, klantvriendelijkheid en gezelligheid
Appel: “We willen ons onderscheiden door mensen uit hun dagelijkse sleur te halen door grapjes te maken en als het erop aankomt, deskundig advies te geven. Het gaat om kennis, klantvriendelijkheid en gezelligheid”. Appel en zijn nieuwe compagnon, Casper van der Vaart (1989), hebben zichtbaar plezier. De grapjes zijn niet van de lucht. Appel: “De kaaswinkel en de slagerij ernaast zijn er al zó lang; ze zouden eigenlijk in de Bosatlas moeten staan”.

Een levend product
Je kunt hier terecht voor meer dan honderd soorten Hollandse en vele buitenlandse kazen, noten, wijn, brood en fijne vleeswaren en charcuterie. Het best verkoopt de Hollandse boerenkaas, een rauwmelkse, ongepasteuriseerde kaas afkomstig van boerderijen uit het Groene Hart. Het aanbod wisselt. Appel: “Kazen komen en kazen gaan. Soms stopt een boer ermee. En het is een levend product”. Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. Ook melk kan elke dag anders zijn.

Gemak en vers
Appel heeft de veranderingen in de Rivierenbuurt meegemaakt. Toen was er één kostverdiener en deed de ander boodschappen. Mensen hadden nog de tijd en de winkel was een ontmoetingsplek. Nu maken ouderen plaats voor jonge mensen, tweeverdieners zonder kinderen. Het leven is gehaast. De nieuwe klanten willen gemak en verse waren. Daarom ook wordt de winkel aangepast: geen toonbank of rijen meer maar zelfbediening bij de Franse kaasjes, een notenbar met versgebrande noten en een ‘broodjescorner’ waar ter plekke verse broodjes worden bereid.

Appel hoopt dat mensen meer de speciaalzaken bezoeken. Dan verdwijnen er niet zoveel buurtwinkels en blijft het veel gezelliger.

Bijdragen 
Reacties