Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Els Willems 8

De Anjelier

Met “hard werken en een gezonde ondernemersgeest” wordt je moeiteloos 90 jaar oud!

De Anjelier, nu al 90 jaar gevestigd op dezelfde plek in de Anjeliersstraat jubileerde 13 december en dat betekende tevens een afscheid van Cor Borst, die in vol vertrouwen de leiding van de zaak overdoet aan neef John en jongste zoon Daniel. Deze vierde generatie zal in dezelfde stijl voortzetten wat overgrootvader Hendrik Grashuis in 1919 begon. Toen werden fietsen verkocht, nu heeft alles een stekker, maar wat blijft is de Jordanese gezelligheid, de service en de betrouwbaarheid van dit familiebedrijf.

Het is nauwelijks nog voor te stellen, maar de grootvader van Cor begon zijn zaak in rijwielen in een echte winkelstraat. Er was veel doorloop, de Anjeliersstraat vormde samen met de Violettenstraat, de ”doorsteek” vanuit de Staatsliedenbuurt naar het Centrum. Daar werden fietsen gemaakt (wel 100 per week!) verkocht en verhuurd. Het was een tijd van uitvinden en ondernemen (ook Citroën en Bosch bestaan 90 jaar!).
En omdat een echte ondernemer met zijn tijd meegaat, werd het assortiment veranderd en verbreed. Eerst potten en pannen en naarmate de mensen meer te besteden hadden stofzuigers, wasmachines en ijskasten. Steeds werd op bescheiden schaal uitgebreid. En nu is er van alles op het gebied van kleine en grote elektrische huishoudelijke apparaten en radio en TV. Ook de oppervlakte groeide geleidelijk. Met een pandje er naast en aan de overkant is het nu een middelgrote zaak van ruim 400m2.

Het is een echte buurtzaak, zowel voor de Jordaan als voor Buurt 7. Aankopen worden op een steekkarretje of per auto gratis thuisgebracht, ingesteld en aangesloten. Men kent de klanten, desnoods worden even stofzuigerzakken langs gebracht. Vroeger werd op afbetaling gekocht met een paar gulden per week, maar huur-koop met betaling per maand is nog steeds mogelijk. In de Anjeliersstraat was een tijd van sloop en nieuwbouw en toen was de straat een grote zandbak. Dat was moeilijk, maar nu zijn er meer bewoners en dus nieuwe klanten.
Het beleid van de overheid vindt Cor wel wat te beperkend, ze zouden wat meer mee moeten denken met ondernemers. Een tweede parkeervergunning voor een kleine bedrijfsauto blijkt niet mogelijk en ook over een reclamebordje op de hoek werd wel moeilijk gedaan.

Cor groeide gezellig op achter de winkel, waar toen al een douche was. Als klein jongetje reed hij mee in de bakfiets met zijn oom naar klanten. Deze oom was de jongste zoon van de oprichter en begon in 1950. Zeventien jaar later kwam Cor de gelederen versterken. Een kleine rekensom leert dat dat 42 jaar geleden is. Jaren met zes dagen in de week tot s avonds laat. Dit levendige familiebedrijf haalt de 100 jaar wel!

Reacties