Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Veranderingen van denkbeelden

1980 - 2010
/

'De Belly' in de Nieuwe Leliestraat was één van de eerste biologische winkels in Amsterdam. De winkel is ongeveer 30 jaar geleden ontstaan en een aantal jaren geleden opgegaan in een biologische winkelketen 'Estafette'.

De geschiedenis van de Belly laat mooi de veranderingen zien van denkbeelden. Een kleine groep klanten hield zich bezig met verantwoord eten en vroeg zich af op welke wijze het voedsel geproduceerd werd. Zij waren voorstander van een vorm van landbouw waarbij de aarde niet uitgeput zou raken door monotone gewasbouw. Dit soort denkbeelden raakten meer op de achtergrond in de loop der jaren.

De klanten kring veranderde en het werd bijna ‘bon ton’ om gezonde biologische producten te eten. De consumenten van nu vragen zich minder af waar de producten vandaan komen. Het maakt niet veel uit of je nu een appel uit Nederland eet of één die vanuit Argentinië wordt binnengevlogen. Het belangrijkste is dat het gezond is en zonder pesticiden verbouwd. Hoe producten geproduceerd worden en hoe de arbeidsomstandigheden zijn in het land van herkomst zijn niet zo belangrijk.

Verder zijn de ideeën over wat nu gezond is veranderd; nu niet meer zonnebloemolie maar omega+ bijvoorbeeld. Ook is de visie op het gebruik van zoetwaren veranderd. Over suiker/ fructose wordt minder moeilijk gedaan. Stroopwafels worden bijvoorbeeld bereid met suikermaïsstroop. De verschillende visies en ideologieën waar vanuit de producten worden geproduceerd zijn afgezwakt. Het onderscheid tussen macrobiotische misho en producten van Demeter die op antroposofische wijze werden geproduceerd is minder relevant.

Reacties