Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Van ‘de Belly’ naar ‘de Estafette’

1980 - 2010
/

Als je nu naar de biologische winkel ‘De Estafette’ op de Hugo de Grootstraat gaat, is dat één van de vele winkels die dit soort producten verkoopt. Deze winkel is de voorzetting van de Belly, de oudste winkel van Amsterdam op dat gebied.

Loes van Gorp is één van de mensen die hierover kan vertellen. Loes is nu medewerker van Estafette. Vanaf 1985 werkte ze bij de Belly en daarvoor bij een soortgelijk bedrijf in Breda. Ze is afkomstig van een agrarisch gemengd bedrijf.

De Belly was een coöperatie met twee tot drie leden en er waren mensen in dienst. De mede-eigenaren wisselden, traden toe en weer uit. Bovendien waren er mensen die garant stonden en er waren een soort aandeelhouders.

Loes begon in loondienst. Later werd ze mede-eigenaar tot ongeveer 1990. Na een reis in het buitenland werd ze weer medewerker. Steeds minder mensen waren mede-verantwoordelijk

Toen ontstond de vraag; "gaan we op de oude voet verder"? Tenslotte heeft één persoon (Herman) het overgenomen als eigenaar. De verandering die Loes gezien heeft, is dat er nu er meer een algemene tendens tegen slechte dingen in het voedsel is zoals; conserveringsmiddelen, kleurstoffen en kunstmest gebruikt in de landbouw.

Loes werkt nu in de Hugo de Grootstraat. Als er soms klanten zijn die wat meer noten op hun zangen hebben, wordt er door het nieuwe personeel gezet ”O, dat is vast een oude klant van de Belly!”

Reacties