Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8 2

Twee broers en twee winkels

"Op twee benen sta je beter dan op een." Onder dat motto begon mijnheer Jansen in 1974 samen met zijn broer een ijzerwinkel in de Pretoriusstraat. In 1986 kochten ze een tweede ijzerwinkel in Abcoude. Het spijt mijnheer Jansen bijzonder dat zijn broer eind 2007 wegens gezondheidsklachten moest stoppen met het werk.

"Toen wij hier begonnen waren er wel zeven andere ijzerwarenwinkels in de buurt. Wij kochten de zaak van de familie Liefhebber. De eerste maanden hebben we vooral opgeruimd en schoongemaakt, want het was een beetje een verlopen zaak en bovendien zakten we na een half jaar door de verrotte vloer."

In de loop der jaren is er een verschuiving gekomen in het assortiment. Werd er vroeger veel behang verkocht, raamkoorden, tochtstrippen en aluminium, nu ligt het accent vooral op gereedschap en verf. Mijnheer Jansen omschrijft zijn zaak: "Het is hier geen zelfbediening en ook geen winkel voor snuffelaars, wij leggen uit, geven advies, helpen de klanten en verkopen nooit 'nee'. Wij draaien niet op de buurt, hebben ook veel klanten van buiten de buurt en buiten Amsterdam. Wel ken ik bijna iedereen van gezicht en heel veel mensen ook van naam."

Over de omgang met de klanten: "Ik behandel de klant met respect, zeg altijd 'U', maar ook met afstand, we hebben niet bij elkaar in de klas gezeten. Natuurlijk worden er ook geintjes gemaakt en zijn er sommige mensen die hun privé-verhaal vertellen of die koffie komen drinken, maar in het algemeen is er onderling weinig contact. Toen mijn vader overleed zijn er echter veel klanten komen condoleren. Ik ga altijd met plezier naar de winkel."

Mijnheer Jansen ziet een aantal verschillen tussen het publiek van de winkel in Abcoude en die van Amsterdam. De klanten in Abcoude lijken minder gejaagd en lopen niet zo snel naar een andere zaak als een artikel even niet beschikbaar is. In Amsterdam komen meer vrouwen - vaak gestuurd door hun man - en studenten, en begint op zaterdag de klantenstroom pas na 10 uur te lopen.

Reacties (2)

oude klant

Ja, ik ben een heel oude klant en kom er al vanaf 1974/1975? Mijn eerste aankoop was een AEG klopboormachine van 1000 W. Kostte toen rond de 550 GULDEN(!). Ik heb deze boormachine nog steeds. Daarna nog vele andere producten gekocht (niet meer te tellen). Door gezondheidsproblemen ben ik lange tijd niet meer geweest, maar ik ben toe aan een nieuwe boorhamer (Metabo?). Dus zal ik een bezoekje brengen aan de fa. Liefhebber. Hr. Jansen, leg de loper alvast maar uit.

Kokosky
,
31 aug 2016,9:45

Ze hebben alles

Ja toen ik nog in oost woonde [Danie Theronstraat] was het vaak op zaterdag even naar de ijzerwinkel. Altijd goede ideeen en ze hebben altijd alles gewoon op voorraad wat ook heel fijn is als je voor een noodgeval b.v. een nieuwe kraan moest hebben.

Fritz
,
7 mei 2013,19:59
Reacties (2)