Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8 1

Graag regen als Ajax thuis speelt

1928 - 1995
/

De kleermakerij waar Karel Appel ook klant was.

Mijn vader hoopte altijd op regen tijdens de thuiswedstrijden van Ajax, want het stadion aan de Kruislaan was onoverdekt en na een verregende wedstrijd kwamen op maandag altijd veel mensen hun pak laten persen," vertelt Joop Vet.

Zijn vader had vanaf 1928 een kleermakerij - vanaf 1938 gevestigd op de hoek Dapperstraat-Pieter Vlamingstraat - gespecialiseerd in herenmaatkleding, maar je kon er ook je kleren laten persen. Achter de winkel was een atelier en een perszaal en tijdens de bloeiperiode van de winkel was er wel vijftien man personeel, de meeste overigens thuiswerkers. De Dappermarkt liep tot de Wagenaarstraat; de laatste stal was de haringstal van Blitz, en op het Dapperplein stonden de kraampjes in een cirkel rond het houten politiebureau. Op zaterdag was er tot acht uur 's avonds markt en als het donker werd zorgden gaskousjes voor de verlichting van de kramen.

De kleermakerij trok klandizie uit de hele buurt, Karel Appel - die toen nog als kapper werkte op nummer 14 - kocht er broeken en de conferencier Herman van Thoolen was ook klant. In de vijftiger jaren kwam Joop in de winkel werken nadat hij vier jaar de kleermakersschool op de Zeeburgerdijk had gevolgd en één jaar patroontekenen leerde op de Rotterdamse Snijschool aan de Keizersgracht. "In die tijd ging je vaak met de rollen stof naar de klant toe. Daar werd de keus gemaakt en de maat genomen. Later volgde dan de eerste en de tweede pas. Zelf stond je keurig gekleed, nooit zonder stropdas, in de winkel." Joop herinnert zich dat de klanten vaak op afbetaling betaalden. Er waren firma's, zoals Brilman in de Copernicusstraat, Vesta op de Haarlemmerhouttuinen of Ouwel in de Helmersstraat die afbetalingen regelden. In de winkel betaalde de klant met zegels van die firma's; elke donderdagavond zaten Joop en zijn vader zegels te plakken en vrijdag werd het geld geïnd bij de firma's.

Rond 1980 werd de confectie zó mooi, dat de belangstelling voor maatkleding snel afnam; in de kleermakerij werd voortaan vooral vermaakt. De vader van Joop heeft nog tot zijn sterfjaar (1994) een paar uur per dag in de winkel gestaan. Joop Vet heeft de zaak voortgezet tot 1995. Hij stopte nadat de kas gestolen werd. "Als ik nu zelf iets moet laten vermaken ga ik naar de Turkse kleermaker in de Dapperstraat, die werkt zó mooi!"

  • Tailleur Vet - 

    De winkel Tailleur Vet op de hoek P. Vlamingstraat en Dappermarkt, ervoor staan van links naar rechts Joop Vet, Ben Vet en vrouw, en moeder en vader Vet omtreeks 1953-1955.

Reacties (1)

re

Beste Joop,

Wat een leuk artikel. Ik beleef opnieuw mijn jeugd. Mijn naam is Jan de Ruijter en was bevriend met Tonnie Sloot (Smit) die op het Boerhaveplein woonde. Mijn ouders lieten ook wel eens iets bij jullie maken. Ik woonde in de CzaarPeterstraat.
hartelijke groet,
Jan de Ruijter

Jan de Ruijter
,
23 aug 2010,21:16
Reacties (1)