Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8

Zwarte handel op de Dappermarkt

1928 - 1995
/

Als meisje verkleed gaan in de 2e Wereldoorlog.

Het grootste gedeelte van zijn leven heeft Joop Vet in de Dapperbuurt gewoond, hij werd geboren in de Commelinstraat, woonde met zijn ouders boven de kleermakerij aan de Pieter Vlamingstraat en met uitzondering van de oorlogsperiode is hij altijd op loopafstand van de Dappermarkt blijven wonen.

Als kind ging hij naar de Commelinschool in de van Swindenstraat, waar nu zijn favoriete café "de Ponteneur" is gevestigd in wat toen de gymzaal van de school was. Als de spoorbomen daar vlakbij dicht waren, kon je via de brug in de Javastraat komen. Joop ging tot 1942 naar de Commelinschool, toen moest hij met zijn moeder en zijn broer onderduiken in Renkum. Zijn Joodse vader ging in Amsterdam in onderduik. Joop kwam in Renkum terecht in een gezin met 18 kinderen "maar ik was het oogappeltje". Aanvankelijk had hij er veel bewegingsvrijheid; "ik ging met de vader bomen rooien en van de kinderen leerde ik zwemmen in de Rijn", maar na de mislukte geallieerde invasie in september 1944 werd de situatie te gevaarlijk. In arrenmoede keerde Joop met zijn familie terug naar hun Amsterdamse woning, die inmiddels geheel leggeroofd was. Hij kon zelfs weer naar zijn oude lagere school terugkeren en soms - verkleed in meisjeskleren - zijn vader opzoeken op diens onderduikadres. Om nog wat geld te verdienen stond hij stiekem met zwarte handel - b.v. stroopballen gekocht bij de Chinezen op de Binnen Bantammerstraat of sprotjes uit Volendam - op de markt; "een paar kistjes voor de deur en dan snel naar binnen als je politie zag." Joop heeft ook nog met buurtgenoten 's nachts boompjes gekapt om iets te stoken te hebben. Zijn moeder - van Duitse afkomst - was gelukkig nooit bang en kon uitstekend foeteren en schelden in het Duits, wat van pas kwam in hachelijke situaties met de Grüne Polizei.

Na de oorlog kon het gezin Vet weer beginnen in de kleermakerij en de zaak werd in 1953 groots verbouwd en in 1968 werd het 40-jarig jubileum van de zaak gevierd. Tijdens zijn negen huwelijksjaren heeft
Joop nog kort buiten de buurt gewoond, daarna is hij weer in de Pieter Vlamingstraat teruggekeerd. "Hier ga ik niet weg, hier is het heerlijk wonen ".

Reacties