Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe

Boodschappen bezorgen in een militaire cape

1930 - 1940
/

De bediende kon een legercape krijgen waarmee hij zichzelf en de boodschappenmand op de bestelfiets tegen regen beschermde.

  • Winkelpand - 

    Kruidenier Joop Raadsheer voor de gevel van het pand dat zijn vader voor zijn moeder Catharina en later zijn zoon in de Vrolikstraat bouwde als winkel, omstreeks 1918.

Omstreeks 1930 was kruidenier Raadsheer op zoek naar een betrouwbare bediende en hij sprak daarover met een bevriende boer die in de polder Bullewijk een varkensboerderij had. De 16 jarige boerenknecht Albert Rijlaarsdam, die eigenlijk niet gelukkig was met zijn betrekking, hoorde dat, ging solliciteren en werd aangenomen. Kruidenier Raadsheer uit de Vrolikstraat kwam uit een sjieke familie, zijn broers hadden goede posities o.a. in het leger. Albert, de bediende kon een legercape krijgen waarmee hij zichzelf en de boodschappenmand op de bestelfiets tegen regen beschermde.

Albert kwam in de kost bij de familie Raadsheer, op zondag fietste hij naar zijn familie op de kleine pachtboerderij in Bullewijk. Door de week fietste hij met de bestelfiets langs de klanten, eerst om de bestelboekjes op te halen en later om de boodschappen uit te leveren. Voordat hij 's morgens bij de eerste klant langsfietste, bracht hij eerst nog de kinderen van zijn baas naar school in de grote fietsmand. En als het regende werden ook de kinderen bedekt door de militaire cape.

De winkel was gevestigd in een pand vlak bij de Linnaeusstraat. Er werd van alles verkocht; van vleeswaar (gekoeld met ijsblokken) tot petroleum. Als je binnenkwam was links de toonbank en daarachter de kast met vakken. Bovenin stonden blikken met groente, die nooit verkocht leken te worden. Onder de winkel was een grote kelder waar vooral koffie en thee opgeslagen stonden, want Raadsheer was ook grossier voor de firma Niemeijer. Een van de eerste taken van de bediende was om 's ochtends verse koffie te malen zodat de winkel naar koffie rook. Stiekem verkocht Raadsheer in de kelder ook sterke drank, zeer tot ongenoegen van de wijnwinkel verderop. Op een dag toen de baas weg moest en het beheer van de winkel aan Albert had overgedragen, kwam de politie en eiste toegang tot de kelder waar ze alle sterke drank in beslag namen. Albert voelde zich heel bezwaard, maar heeft er van zijn baas nooit verwijten over gekregen.

Reacties