Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Nikki Pootjes 8 9

Poederdozen en pietenkammen

Samen met de bijna negentigjarige Tiny Roos blik ik terug op de tijd dat haar ouders een winkel hadden in de Bilderdijkstraat.

Met:

Tiny Roos heeft lange tijd in de buurt van de Bilderdijkstraat gewoond, waar haar ouders vanaf 1918 een winkel hadden. Op nummer 201 bevond zich op de begane grond een parfumwinkel en op de eerste etage een kapperszaak, waar haar vader de mannen uit de buurt knipte en scheerde. Later is de winkel naar een andere plek op de Bilderdijkstraat verhuisd, waar de kapperszaak en de parfumwinkel zich wel naast elkaar bevonden.

Tiny vertelt: “De hele buurt kwam in de parfumeriezaak en bij mijn vader om geknipt en geschoren te worden. De buurt zat vol met winkeliers. Ik moest altijd groenteman Neijman en slager Dolman roepen om 10 uur ’s avonds, zo vlak voor het weekend. Na sluitingstijd werden zij dan nog even geschoren door mijn vader. Niet alleen hadden we veel vaste klanten uit de buurt, maar ook klanten die van veel verder kwamen. In die tijd werd veel gebruikt gemaakt van het pofboek. Klanten die niet konden betalen werden in dit boek geschreven. Wanneer ze hun salaris hadden gekregen kwamen ze alsnog betalen.”

“Het was een gezellige buurt met veel winkels. Van mijn vader mochten we absoluut niet naar de Hema of de pas geopende Dirk van Den Broek. Die waren een bedreiging voor alle winkeltjes in de buurt. Zij verkochten allerlei spullen die we ook in de parfumeriezaak verkochten.”

Tiny laat me glunderend van nostalgie verschillende foto’s zien. Onlangs kreeg ze twee foto’s opgestuurd van een kappersinterieur. Ze schrok enorm, wat dat was precies de inrichting die haar vader ook had in zijn kapperszaak. Tiny: “er stond een enorme grote houden kast met een marmeren aanrecht in de zaak. In die kast zaten allemaal kleine laatjes, waar voor de vaste klanten hun eigen scheermessen en andere spullen werden bewaard. Op de aanrecht lagen van die typische spulletjes, zoals de messen waarmee geschoren werd en de knijpflesjes met water waarmee het haar nat werd gemaakt. Ook de stoel kan ik me nog goed herinneren, met een rol papier aan de bovenkant, zodat er voor elke klant een schoon stuk papier op de stoel lag.”

De parfumeriezaak van haar ouders kan ze zich ook nog goed herinneren. Er werden verschillende soorten parfums verkocht. Niet alleen hele dure, maar ook hele goedkope, zodat alle buurtbewoners kwamen. Daarnaast verkochten ze nog veel meer, van poederdozen tot beeldjes en sieraden. Waar Tiny ook goede herinneringen aan had als kind waren de zaterdagen. Vroeger gingen de winkels pas om 8 uur dicht ’s avonds en op zaterdag zelfs om 10 uur. Later werden deze tijden teruggebracht naar 6 uur. Maar op zaterdagavond mocht Tiny met haar zus altijd snoepjes kopen bij de Jamin, omdat de zaterdag altijd zo’n lange dag was.

Daarnaast kan Tiny zich ook nog wat buurtbewoners herinneren.
“De achterkant van de winkel en de huizen kwamen uit op een gesloten binnentuin met allerlei balkons en veranda’s. Het was er altijd een gezellige boel. Een vrouw die iets verderop woonde, een echte Amsterdamse, hing altijd over haar balkon om te kletsen met iedereen. Ik kan me herinneren dat ze een keer in het plat Amsterdams naar mijn vader riep: “Kapper Roos, heeft u nog pietenkammen?” Zo wist de hele buurt dat haar kinderen pieten (luizen) hadden.”

Tiny hielp op jonge leeftijd mee in de zaak, hoewel ze toen liever bij de Bijenkorf wilde werken. Later werd Tiny verkoopster bij kruidenier Versloot in de buurt. Maar met speciale feestdagen of als haar ouders op vakantie gingen, verhuisde ze met haar hele gezin naar de winkel en runde ze de zaak.

Dat haar ouders en Tiny bekend waren in de buurt, ondervindt ze nog steeds. Vele jaren later werkte Tiny als vrijwilliger in een bejaardentehuis en riep iemand naar haar: “Jij bent de dochter van de kapper!” Tiny: “vroeger kende iedereen elkaar, het was een verschrikkelijk leuke tijd.”

Reacties (9)

Op zoek naar foto's van Parfumerie de Roos

Hi Tiny, Nikki, Anika,

Ik ben me ervan bewust dat dit een heel oud artikel is, maar ik huur het pand waar de parfumerie voormalig in gevestigd was op de Bilderdijkstraat 201.
Ik heb de gevelletters in oude staat geprobeerd te herstellen, maar zou graag een foto zien om te vergelijken of dit gelukt is. Willen jullie mij een foto toesturen mochten jullie die hebben?
Ook enorm benieuwd naar het oude interieur.

Alvast bedankt,
Anouk

Anouk
,
3 okt 2020,14:04

Wat leuk om te lezen

Erg leuk stukje familie geschiedenis.
Als ik het goed begrijp ben je de dochter van " Ome Jacob en tante Annie" de zus van mijn Opa Henk (Hendricus). Ik herinner hen nog uit mijn kinderjaren. Ome Jacob had een bril met dikke jampotglazen.
Groetjes uit Aruba!

Henk Johan Hankart
,
21 nov 2011,15:35

Re: "Terug in de tijd"

Yvonne Madern-Hankart:
Lieve Tiny,Dat is een stuk terug in de tijd.......Maar erg leuk om te zien/ lezen!!!!!Liefs,Yvonne Madern-Hankart

Yvonne,

Leuk om dit allemaal te lezen. Ik vond deze site via een andere. (geheugen van west) Waar ook het een en ander over jullie en het Jan Postmahof op staat. Ik herinner men nog levendig dat jij naast ons kwam wonen en ook de dag dat je vertrok. We komen nog regelmatig op het Postmahof. Mijn moeder woont er nog steeds. (ze is nu 85 jaar) Ben overigens wel nieuwsgierig hoe het na je vertrek toen verder met je gegaan is. Hartelijke groeten van je buurjongen uit die tijd. Ed (Eddy) Landman

E. Landman
,
1 aug 2011,14:16

Mei 1960 terug uit Zuid-Afrika

Lieve Tini,
Met mijn vader Louis Hankart Sr. remigrerend uit Zuid-Africa (zus Yvonne woonde toen al een half jaar bij jullie op de Jan PostmaHof) werd de opkamer in de Parfumeriezaak mijn slaapkamer, ik heb heb daar zeker twee jaar tijdens mijn opleiding aan de Banketbakkersschool bij mijn Oom Jacob en Tante Annie Roos (Annie was een zus van mijn vader), boven de zaak gelogeerd. Door het raam in deze kamer keek je zo in de winkel. Ik zie het nog zo voor mij. Op de toonbank stonden de grote flessen met Au de Calognes en Lotions met tapkraantjes.

Groetjes,
Louis Hankart Jr.

Louis Hankart
,
10 jun 2010,16:30

jeugherinneringen

Voor mij is dit een heel goede herinnering. De winkel van opa en oma. Als kleinkind mocht ik samen met een ander nichtje vaak logeren bij ome en opa en we sliepen dan in de "opkamer" boven de winkel. En op zondag winkeltje spelen.

Lous Meulenbeld-van Bergen
,
10 jun 2010,10:28

"Terug in de tijd"

Lieve Tiny,
Dat is een stuk terug in de tijd.......

Maar erg leuk om te zien/ lezen!!!!!
Liefs,
Yvonne Madern-Hankart

Yvonne Madern-Hankart
,
9 jun 2010,14:08

De buurtwinkel

Fijn dat dit stukje buurtwinkelgeschiedenis bewaard is gebleven, oma Roos!
Liefs,
Shirley

Shirley
,
9 jun 2010,10:39

Stukje geschiedenis

Lieve Oma,
Wat ontzettend leuk om dit te lezen, geeft een bijzondere kijk in het verleden.
Liefs,
Michel en Baukje

Baukje
,
8 jun 2010,11:40

Kapperzaak Roos

Hallo Tiny,

Wat prachtig is dit!

Groetjes Dik en Leni

Leni Holst
,
8 jun 2010,10:12
Reacties (9)