Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Elly van Mourik 8 1

Slijterij Kaan

Op de hoek van de Wittenburgergracht, Grote Wittenburgerstraat, woonde de Heer A.J. Kaan. Hij was de eigenaar van de slijterij. Een uitgesproken dikke man van rond de 50 jaar die puffend en steunend van de paar treden uit zijn achtergelegen woning kwam om zijn klanten te helpen.

Met:

Niemand noemde de zaak, De Wassenaar. Als ik twee maatjes jenever voor mijn opa moest halen zei mijn oma altijd, "Loop even naar Kaan".

Zaterdags stond de winkel vol met volk en kwam je als kind haast niet aan de beurt. De Heer Kaan sloeg je ook gewoon over. Als kind van 12 jaar vond ik het een enge, strenge man. Hij was mijn buurman maar of hij dat wist? Mijn tante deed de huishouding bij Kaan. Ik zag haar vaak de drie ramen lappen die bij ons in de straat lagen.

De winkel was tot aan de nok gevuld met vaten, heel imposant.
Het onderste gedeelte was voor de meest uiteenlopende soorten drank.
Vooral gekleurde, citroen en bessen jenever maar ook likeuren.Ik vond dat altijd zo mooi, vooral de bruidstranen,een likeur met gouden snippers erin Ik stond er altijd naar te staren terwijl mijnheer Kaan het flesje met jenever vulde. Later in de kelder hielp mijn broertje met flessen spoelen samen met een vriendje.

Aan de grachtkant was het een heel mooi pand met kleine glas in lood raampjes boven de winkel. Nu, in 2010 is de mooie zaak een tweedehands fietsenzaak met reparatie geworden, genaamd 'Het Poortje'.

Reacties (1)

Slijterij Kaan

Ik kwam hier vaak als kind met mijn vader... ik vond het er altijd heel erg lekker ruiken:-)

Chris van der Horst
,
31 okt 2010,14:39
Reacties (1)