Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal 7 1

De banketbakkerij van mijn opa en oma

Het familie verhaal van een succesvolle bakkerij die in de crisis terecht komt.

Mijn opa en oma hadden voor de tweede wereldoorlog een goed lopende banketbakkerij op het Dapperplein. Als ik de verhalen hoor was deze winkel een begrip in de ruime omgeving. Het gezin van mijn opa en oma telde tien kinderen. De winkel liep zó goed dat ze er een redelijk luxe levensstijl op na konden houden. Vanuit zijn optimistische levensinstelling had mijn opa geen enkele verzekering afgesloten. Hij dacht dat hem niets kon overkomen.

In de jaren dertig werd mijn opa ernstig ziek en overleed uiteindelijk. De winkel moest worden verkocht om alle kosten te kunnen dekken. Het waren de jaren van de crisis. Het gezin raakte financieel gezien langzaam maar zeker in het slop. Helemaal toen de oudste zoon, Joop, werd opgeroepen voor de algehele mobilisatie. Joop sneuvelde op de eerste oorlogsdag bij de slag om het vliegveld Ypenburg. Een ramp in vele opzichten.

Reacties (1)

feest der herkenning!!

Mijn vader, August Johannes Ruiter, geb. 3 dec 1894 en overl. 30 nov. 1980 werkte tussen 1918 en 1924 bij banketbakkerij Standenmeijer waar hij het vak van banketbakker leerde. Naast de banketbakkerij zat de koffie- en theehandel Chris de Vries. Daar werkte Johanna Helena Gerner, geb 16 dec 1899, overleden april 1992, (mijn moeder). Ze werden verliefd en trouwden in 1924. Ze begonnen een banketbakkerij in de Jacob van Lennepstraat 70. Op de interieurfoto die bij dit item hoort van de fam. Standenmeijer met enkele kinderen, staat bovenaan ongeveer in het midden een jonge man. Dat is mijn vader voornoemd! Ik ben zelf in het bezit van het origineel van deze foto, vandaar de herkenning.

feest der herkenning!!
,
8 aug 2013,22:26
Reacties (1)