Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8

De winkel is als een school

Als je praat met Huseyin Akbiyik - eigenaar van de levensmiddelenzaak Helal Et Gida - dan gaat het al snel over dromen en idealen.

Voor Huseyin is de winkel veel meer dan een zakelijke onderneming, het is ook een plek waar gewerkt kan worden aan de realisatie van zijn idealen. " Hier krijgen veel mensen contact met elkaar, het is hier gezellig, voor mij is het net een school, ik leer veel over mensen en de klanten denken met me mee ".

Als voorbeeld noemt hij dat hij zelf bij de viering van het 15 jarig bestaan van zijn zaak dacht aan het weggeven van speciale pennen en aanstekers, maar een klant - Marianne Meijerink - had een veel beter idee. Zij bood aan om een kookboek te schrijven, uitgaande van de producten die zoal te koop zijn bij Helal Et Gida. En zo is het gebeurd.
Huseyin vergelijkt de winkel ook met een huwelijk "je gaat door in voor- en tegenspoed, nu is er bijvoorbeeld credietcrisis en is de omzet minder, maar we blijven aandacht en belangstelling geven aan de klant, onze klant is de beste klant".

Zijn oudste dochter Merve - geboren in 1992 - helpt op zaterdagen en in de vakanties in de winkel en wordt daarvoor betaald. Zij herkent de familiare sfeer, ze vertelt dat zij nu de warme maaltijd kookt die alle medewerkers aan het eind van de werkdag gezamenlijk gebruiken ; "dan nemen we de dag door en hebben het er soms over dat het weer net een buurthuisje in de winkel was, al die klanten die gezellig met elkaar praten".

Haar vader is trots op haar, als ze in de winkel helpt wijst hij naar haar en vraagt de klanten "lijkt ze op mij ?". Op haar beurt is Merve ook trots op haar vader die twee zaken heeft geopend en misschien in de toekomst nog een zaak opent. Ze weet dat een van de dromen van haar vader is om een begrip te worden in Amsterdam, zoals b.v. Vroom en Dreesmann , zodat de winkel over 100 jaar nog bestaat. Het is nu al zo dat er soms mensen helemaal uit Zeeland komen kijken in de winkel omdat ze op een Turkse televisiezender hebben gezien dat Helal Et Gida bestaat.

Reacties